Hoe schrijf je een video-script.
Je kunt alles uitbesteden wat videoproductie betreft: filmen, editen, after effects, animaties, graphics, voice over, online publiceren, optimaliseren voor YouTube, plaatsen op de website… Maar hier ontkom je niet aan: een video-script schrijven. Maar hoe schrijf je een video-script? En waarom moet je dit als ondernemer zelf doen?
Direct of indirect moet het script van jou als ondernemer komen. Het is tenslotte jouw bedrijf, jouw trots en jouw verhaal! Of je een copywriter inhuurt of je hebt een PR-medewerker die heel goed is met teksten: zonder jou gaat het niet gebeuren. Omdat jij verantwoordelijk bent voor het imago, de missie en visie van je bedrijf.
Nog even dit: ik noem alle zakelijke video’s ‘een promotievideo’. Maak niet uit hoe je het beestje wilt noemen: een bedrijfsfilm, een instructievideo, een uitlegvideo, een productvideo, een sfeerimpressie, een bedrijfsanimatie, een stop-motion filmpje. J Ze hebben allemaal één hoofddoel: het promoten van je bedrijf.
Basis onderdelen van een promotievideo.
Voor je gaat denken: ‘Pfff… ook dat nog, geen idee hoe ik een video-script moet schrijven, en ik heb het druk!’ – ik snap het. Daarom ga ik je helpen met een template, dan gaat het veel makkelijker.
Het script is belangrijk. Onder andere omdat er zonder script straks een ingehuurde cameraploeg op je werkplaats of in kantoor staat duimen te draaien. Zonder script kunnen zij niet hun werk doen.
Aan de slag dus!
De belangrijkste onderdelen voor een pakkend video-script.
INTRODUCTIE
De introductie heeft als doel de aandacht van de kijker pakken. De beste manier is om het probleem en/of de oplossing te noemen. In combinatie met 4 à 5 beelden tijdens deze introductie ontstaat er een zeer krachtig begin van je video.
Introductie formule in 3 stappen – de ART formule:
ART staat voor: Aandacht + Resultaat + Testimonial
Een van de grootste fouten is een te lange introductie aan het begin van je video. Ik adviseer een intro voor je video die niet langer duurt dan 15 seconden.
Stap 1: Aandacht pakken
Mensen zoeken niet naar jou of mij – ze willen een antwoord op hun vraag. Pak direct de aandacht van je publiek door in de eerste seconden te vertellen waarover je video gaat.
Bijvoorbeeld: loop je nog steeds met een[probleem]? En is het altijd dat.. [effect van onwenselijke situatie] Hoe vaak/ veel…?
Stap 2: Resultaat beloven
Geef snel en helder aan welk resultaat je kijker kan verwachten. Als het niet onmiddellijk duidelijk is, gaat je kijker naar een andere video om nog sneller een oplossing te vinden.
Bijvoorbeeld: tot kort geleden was er geen betrouwbare systeem om… [probleem herhalen]. Nu wel! [jouw oplossing]
Stap 3: Testimonial geven
Laat aan het begin van je video zien waarom je kijker naar jou moet luisteren. Vertel wat jij tot nu toe hebt bereikt of gebruik een testimonial (een aanbeveling) van je klant.
Bijvoorbeeld: ons [product; oplossing] hebben we in de praktijk getest en toegepast. Wat het voor jou doet is … (jouw Unique Selling Points).
INHOUD
Hier vertel je meer over je product. Denk aan de Meest Gestelde Vragen (FAQ) en de bezwaren die de klanten hebben.
OUTRO
Vertel in het kort (opsomming) wat de belangrijkste punten waren voor de klant (de zoekwoorden). Onderzoeken bewijzen dat men herhaling namelijk beter onthoudt.
Bijvoorbeeld: je hebt gezien hoe eenvoudig/ nauwkeurig het systeem werkt. Hoe snel/ makkelijk het is om … etc, etc.
CALL TO ACTION
Een Call-to-action mag niet ontbreken in je video! Dit is je oplossing voor de klant. Wat zal zijn volgende stap moeten zijn? Maak het voor hem makkelijk, leg de lat laag, bijvoorbeeld wie moet hij bellen i.p.v. de link naar een lang aanmeldingsformulier.
Hoe schrijf je een video-script.
Van achteren naar voren – dat adviseer ik als video consultant.
Denk na over waar je klant nu staat en waar jij hem wilt hebben. Want daarover zal je video gaan.
Welk verhaal heeft de klant nu in zijn hoofd? Hoe kan jij hem helpen? Wat wil jij dat hij doet nadat hij je promotievideo heeft bekeken? Begin daar. En bouw je verhaal.
Misschien heb je alvast bepaalde beelden in je hoofd. Beeld maakt je verhaal krachtig. Wie en wat moet straks op video: je werkplaats of alleen jouw product? Wel of geen mensen in beeld?
Om je alvast een goede start te geven deel ik een script-template met je.
Heb je nog vragen of twijfels over de opbouw van je video? Stuur me je script voor onafhankelijke feedback.
Happy scripting!
Jeanette