Blog

Viral video: een sleutel tot succes?

Viral video: een sleutel tot succes?

Een viral video is een humoristische of schokkende video die razendsnel via het internet verspreid wordt. Je ziet de video opeens overal voorbij komen. Als jouw video viral gaat, zorgt het ervoor dat jouw merk in een klap bekend wordt, zoals bij deze Powerade commercial.Deze geniale reclame uit de jaren ‘90 is nog steeds een online hit en komt regelmatig langs op social media. De video is zeker een miljoen keer bekeken en heel veel mensen, zelfs nu, denken echt dat de cameraman de sprint heeft gewonnen. Dat is de kracht van video! 🙂

 

Veel ondernemers zien hun video’s dan ook het liefst viral gaan en zijn ervan overtuigd dat hoge kijkcijfers ook automatisch voor veel nieuwe klanten zorgen. Helaas is dit in de meeste gevallen niet zo. Het gaat namelijk niet om het aantal views, maar om de kwaliteit van de views.

 

De juiste doelgroep en een gerichte boodschap

 

Wat ik bedoel met ‘de kwaliteit van de views’ is WIE je video te zien krijgt.

 

Je kan een grappige, spannende of schokkende video laten maken voor je onderneming en deze zal waarschijnlijk door heel veel mensen bekeken worden, veel likes krijgen op social media en kijkers zullen het delen met hun vrienden. Als dat jouw doel is, dan is dat prima.

 

Maar hoeveel van deze mensen zullen jouw product ook daadwerkelijk gaan kopen? Als het je doel is om je omzet te vergroten dan adviseer ik je een specialistische video te maken, gericht op jouw doelgroep. Met een gerichte boodschap die de kijker aanspreekt. Deze video kun je naar je doelgroep mailen of je kunt je doelgroep targetten met video advertenties.

 

Want als je een leverancier van moderne, grote bbq’s bent en je laat een smakelijke video met een vleugje humor en pittige muziek maken, dan zal een gemiddelde familie van vier uit een eengezinswoning de video wel met plezier bekijken, maar geen bbq kopen. Dat gigantische apparaat met 3m2 aan roosters en een smoke-schoorsteen past niet binnen hun budget. En waarschijnlijk ook niet in hun achtertuin.

 

Een video over innovatieve, supersonische liftoplossingen zal zeker veel ‘wow’-reacties ontvangen en vaak bekeken worden worden. Maar als je de liftoplossingen ook wilt verkopen dan zou het handiger zijn om te zorgen dat hotelketens en -ontwikkelaars in grote, drukke steden die video te zien krijgen. En niet iedereen die internet heeft.

 

Een video maak je voor je klanten, niet voor jezelf

 

Elke klant en elk bedrijf zijn mensen. Een organisatie gaat je video niet bekijken, dat doet de leidinggevende, het bestuurslid, de manager of iemand van de marketing afdeling. Mensen van vlees en bloed, zoals jij en ik. We houden allemaal van leuke, ontroerende of verbazingwekkende video’s, maar een video triggert ons pas tot actie als het voor ons ook relevant is.

 

In deze tijden van internet heb je talloze mogelijkheden om videomarketing toe te passen zodat jouw boodschap bij de juiste mensen op het scherm tevoorschijn komt. Mensen die echt jouw klanten kunnen worden.

 

Viral gaan met een doelgerichte video

 

Je doel moet dus niet zijn om een virale video te creëren, maar om jouw doelgroep aan te spreken met je video. En om dat te doen heb je een structuur nodig, een script zodat je klant zich aangesproken en begrepen voelt. Dat script kan uitgeschreven of uitgetekend zijn, met bullet points of post-its op de muur, dat maakt niet uit. Wat wel uitmaakt is dat je toekomstige video de kijker van A naar B meeneemt. Die structuur wil je duidelijk uitgewerkt hebben, nog voordat een cameraploeg arriveert.

 

Stel jezelf en je team de vraag tijdens het maken van een script: wie is onze klant? Wat willen wij dat hij of zij doet na het bekijken van onze video? Dat wordt de Call To Action, jouw aanbod aan je klant om de volgende stap te zetten.

 

Werk van achter naar voren. Waarom zou de kijker die actie ondernemen? Wat kunnen we hem beloven? Wie zijn wij om dat voor te stellen?

 

Zo bouw je een succesvol videoverhaal op voor je toekomstige klanten. En als de video ook nog viral gaat dan is dat mooi meegenomen. Als het maar de juiste mensen motiveert om met jouw bedrijf zaken te gaan doen!

 

Wil je jouw video ideeën bespreken, heb je een klankboard nodig of een verse blik? Dan nodig ik je graag uit om contact te nemen.

 

Jeanette,

Jouw Video Consultant

< Terug naar blog overzicht