Blog

Vindbaarheid op Youtube (1): Thumbnail maken met Canva.

Video SEO voor het Verbeteren van je Vindbaarheid

 

Google en YouTube kunnen (nog) geen plaatjes of video’s ‘kijken’. Jij moet ze vertellen wat er in je video staat. Met meer dan 300 uren aan nieuwe filmpjes die iedere minuut op Youtube worden gezet, is het noodzakelijk om jouw video’s goed ‘leesbaar’ te maken voor deze twee grootste zoekmachines, en makkelijk vindbaar voor je klanten.

Dat proces heet Video SEO of Optimalisatie. Vandaag vertel ik je hoe jouw video aandacht kan trekken met een opvallende thumbnail, ook wel ‘film miniatuur’ genoemd.

Vindbaarheid op Youtube: thumbnail maken met Canva

Wanneer je een video op YouTube zet, kiest YouTube automatisch drie screenshots uit je video waaruit jij er één mag kiezen, dat heet een ‘thumbnail’ en wordt je startscherm (het plaatje dat je kijkers zien, voordat ze op Play-knop klikken).

Als je een video hebt gemaakt van je productpresentatie, dan is een afbeelding van de aanwezige fotograaf niet echt representatief voor je video, toch? Een eigen thumbnail, met duidelijke titel erop en een plaatje die duidelijk aangeeft waarover je video gaat, werkt als een magneet op een potentiele kijker. Op je zakelijke YouTube kanaal mag je zo’n speciaal voor je video gemaakte ‘custom thumbnail’ uploaden.

 

Wat doet een thumbnail voor de vindbaarheid van een video.

 Een thumbnail onderscheidt jouw video van filmpjes van anderen. De stijl die jij gaat gebruiken wordt een herkenbaar ‘visitekaartje’ van je videocontent. Het valt direct op op je Youtube kanaal en de social media tijdlijnen. Je kan hem ook gebruiken als een titel-scherm van je video, gewoon in het begin van je video zetten tijdens het editen.

Een custom thumbnail kan bijvoorbeeld in Photoshop gemaakt worden of door je editor, direct in de video edit-software. Of je kan het zelf ontwikkelen en keer op keer aanpassen voor de volgende video, want niet iedereen is een artist of PhotoShop specialist (ik zeker niet).

Hoe kan je zelf een thumbnail maken.

 Voor mijn eigen video’s en vlogs gebruik ik al jarenlang Canva. In de video onderaan laat ik je zien hoe dat werkt, het is gemakkelijk en leuk ook. En nee, ik heb er geen aandelen in Canva hoor. ☺Ik wil je gewoon helpen zodat ook jouw video’s goed opvallen en veel aandacht trekken.Deze tutorial is een onderdeel van mijn digitale cursus, waarin ik mijn jarenlange ervaring met video’s deel met ondernemers zoals jij, door ze stap-voor-stap leren eigen video’s te maken. Dus als je denkt ‘hmmm… handig, bespaart veel tijd en kosten’, klik dan nu op de link en kijk wat Selfmade Succes: zichtbaar met zakelijk vloggen nog meer biedt.

 

Tot de volgende blog-vlog, waar ik je over andere optimalisatie-tricks vertel!

Jeanette, je Video consultant @ JustVideo.nl

< Terug naar blog overzicht