Blog

Videoscript schrijven

Reggie de Octopus met een lamp, camera en filmklapper in zijn tentakels

Zo maak je een pakkend videoscript in 3 stappen

Een goed videoscript is onmisbaar voor een succesvolle bedrijfsvideo. Of je nu een promotievideo, uitlegvideo, productvideo of bedrijfsanimatie wilt maken, zonder een effectief script verliest je video aan kracht. Het script is het fundament van je video, dat de kijker geboeid houdt en jouw boodschap overtuigend overbrengt.

Let’s begin…

In deze handleiding ontdek je hoe je als ondernemer zelf een krachtig videoscript kunt schrijven, zelfs als je andere taken rondom videoproductie uitbesteedt. Waarom moet je dit eigenlijk zelf doen? Omdat jij als geen ander weet wat jouw bedrijf uniek maakt en hoe je dat verhaal op beeld wilt vertellen.

Waarom een videoscript schrijven essentieel is voor jouw bedrijf

Je kunt vrijwel alles uitbesteden bij een videoproductiebedrijf, of het nu gaat om filmen, editen, after effects, animaties of voice-overs. Zelfs zaken zoals optimalisatie voor YouTube of het plaatsen van de video op je website kun je overlaten aan professionals in bijvoorbeeld een videoproductie traject. Maar de kern van de video – het script – moet toch echt vanuit jou als ondernemer komen. Het is namelijk jouw bedrijf, jouw verhaal en jouw passie die je wilt overbrengen op de kijker.

Een krachtig videoscript zorgt ervoor dat jouw promotievideo niet alleen professioneel oogt, maar ook effectief is in het aantrekken van meer klanten. Het script helpt om je merkidentiteit en boodschap helder te verwoorden, wat essentieel is wanneer je jouw video gaat inzetten als onderdeel van je video in marketing-strategie.

De opbouw van een videoscript: drie essentiële onderdelen

Voor het schrijven van een pakkend videoscript zijn drie stappen essentieel. Elk onderdeel heeft een eigen doel en draagt bij aan een structuur die de kijker aanzet tot actie.

Stap 1: De introductie – grijp direct de aandacht van de kijker

De introductie van je video is van groot belang. De eerste seconden bepalen namelijk of kijkers blijven hangen of doorklikken. In deze fase wil je de kijker direct aanspreken op een herkenbaar probleem of een gewenste oplossing. Gebruik een combinatie van beelden en tekst om te zorgen voor een krachtig begin.

Introductieformule: ART – Aandacht, Resultaat, Testimonial

Je kunt je introductie structureren volgens de ART-formule:

  1. Aandacht: Pak meteen de aandacht door het probleem te benoemen dat jouw doelgroep heeft. Bijvoorbeeld: “Loop jij ook vast in [probleem]? Kost het je onnodig veel tijd?”
  2. Resultaat: Laat weten welk resultaat ze kunnen verwachten. Bijvoorbeeld: “Er is nu een betrouwbare oplossing voor [probleem].”
  3. Testimonial: Geef kort aan waarom de kijker naar jou moet luisteren. Gebruik bijvoorbeeld een klantervaring of vermeld kort wat je bedrijf heeft bereikt. Dit kan je geloofwaardigheid direct versterken.

Stap 2: Inhoud – waardevolle informatie voor je kijker

Na de introductie volgt de inhoud, waarin je de waarde van jouw oplossing laat zien. Gebruik dit deel van je script om de veelgestelde vragen (FAQ) van je doelgroep te beantwoorden en mogelijke bezwaren weg te nemen. Op deze manier toon je jouw expertise en bouw je vertrouwen op.

Denk bij de inhoud aan het volgende:

  • Focus op voordelen: Laat zien welke problemen jouw product oplost en hoe dat de kijker ten goede komt.
  • Beantwoord vragen: Geef inzicht in details die je doelgroep waardevol vindt en ga in op veelvoorkomende twijfels.
  • Versterk je boodschap met beeld: Beeld maakt je verhaal krachtig en zorgt ervoor dat de kijker de inhoud beter onthoudt.

Als onderdeel van het videoproductie traject bij een professioneel videoproductiebedrijf kun je samenwerken met een scriptwriter die je helpt bij deze stap. Zo zorg je ervoor dat de inhoud zowel jouw verhaal als dat van je klant weerspiegelt.

Stap 3: Outro en Call-to-Action – eindig krachtig

Het afsluitende deel van je video is minstens zo belangrijk als de introductie. Een sterke outro herhaalt de hoofdpunten van je video in een paar kernzinnen en eindigt met een duidelijke call-to-action (CTA).

Kracht van herhaling

Herhaling versterkt je boodschap. Vat daarom de belangrijkste punten van je video kort samen en herinner je kijker aan de voordelen van jouw oplossing.

Call-to-Action (CTA): de laatste zet naar actie

Een krachtige call-to-action ontbreekt in geen enkele succesvolle promotievideo. Geef de kijker een eenvoudige en directe volgende stap. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

  • “Wil je meer weten? Neem vandaag nog contact op!”
  • “Klaar om jouw probleem op te lossen? Klik op de link om direct aan de slag te gaan!”

Werk je videoscript van achteren naar voren voor het beste resultaat

Een effectieve manier om een videoscript te schrijven, is door te beginnen met het einde in gedachten. Wat wil je dat je kijker doet nadat hij je video heeft gezien? Denk na over het einddoel en werk vervolgens terug naar de beginpunten.

  1. Bepaal je doel: Wat wil je bereiken met de video? Wil je bijvoorbeeld mensen aansporen om contact op te nemen voor een product presentatie of deelname aan je event?
  2. Stem je boodschap af op het doel: Zorg dat elk deel van je script een bijdrage levert aan dit doel.
  3. Visualiseer de beelden: Denk na over de beelden die je nodig hebt om je verhaal krachtig neer te zetten.

Veelvoorkomende fouten bij het schrijven van een videoscript

  1. Te lange introductie: Houd de intro kort en bondig – niet langer dan 15 seconden.
  2. Geen duidelijke boodschap: Zorg dat de video direct helder maakt wat je kijker kan verwachten.
  3. Geen duidelijke CTA: Laat de kijker precies weten wat je wilt dat hij doet.

Een eenvoudig videoscript-template

Gebruik dit basistemplate om je op weg te helpen bij het schrijven van een videoscript:

  1. Introductie
  • Benoem het probleem of de oplossing om aandacht te trekken.
  • Geef kort aan wat het resultaat is.
  • Vermeld een testimonial of klantvoorbeeld voor extra geloofwaardigheid.
  1. Inhoud
  • Beantwoord vragen van je doelgroep.
  • Ga in op eventuele bezwaren en laat zien waarom jouw oplossing werkt.
  1. Outro en CTA
  • Vat de belangrijkste punten kort samen.
  • Sluit af met een heldere CTA die uitnodigt tot actie.

FAQ: Veelgestelde vragen over het schrijven van een videoscript

Waarom is een videoscript belangrijk voor mijn bedrijfsvideo?

Een videoscript zorgt voor structuur, duidelijkheid en zorgt ervoor dat je kijkers blijven kijken. Een goed script zorgt bovendien dat jouw bedrijfsvideo aansluit bij jouw video in marketing-strategie en zo bijdraagt aan het aantrekken van meer klanten.

Kan ik het script uitbesteden?

Je kunt het script deels uitbesteden, maar als ondernemer moet je altijd betrokken zijn. Het script moet jouw visie en verhaal goed naar voren brengen om de juiste emotie op te wekken.

Hoe lang moet mijn videoscript zijn?

Een typische bedrijfsvideo duurt tussen de 1-2 minuten, wat betekent dat je script zo’n 200-250 woorden per minuut moet bevatten.

De voordelen van een sterk videoscript voor je marketing

Een goed geschreven videoscript helpt je om meer klanten aan te trekken door jouw boodschap helder en overtuigend over te brengen. Zo’n video versterkt je online aanwezigheid en is een waardevol middel in je marketingstrategie, zeker wanneer je deze video’s inzet om specifieke doelgroepen aan te spreken.

Een video zonder doordacht script mist richting en overtuigingskracht, terwijl een krachtig script de kijker bindt aan je merk en aanzet tot actie. Bovendien draagt een goed script bij aan een efficiënt en succesvol videoproductie traject door duidelijke richtlijnen voor de opname te bieden. Hierdoor haal je meer waarde uit de productie en vergroot je de impact van je video’s.

Overweeg je een bedrijfsvideo of promotiefilm laten maken? Kom dat videoscript niet uit? Wij van Just Video staat klaar om je te helpen! 

Jeanette

Je las een blog van Just Video

Ben je aan het nadenken over een bedrijfsvideo? Dit kunnen we voor je doen:

 

Win(st) met Video – van het idee tot een plan

Script-to-Screen – volledig videoproductie

Wil je ons werk bekijken?

Check on Portfolio en lees wat onze klanten zeggen.

Vraag het aan Jeanette

< Terug naar blog overzicht