Blog

Videomateriaal voor marketing

jeanette borger en Danielle na het interview in de tuin
Screenshot

Deel II van de blog-interview met mij door Danielle van https://daniellesocialmarketing.nl


Onlangs ben ik op bezoek geweest bij Jeanette Borger van Just Video om haar een aantal vragen te stellen over het maken van video’s gericht op bedrijven.
Binnen de online marketing wordt video steeds belangrijker. Of het nu gaat om reels op social media of mooie bedrijfsvideo’s op een website, video’s worden meer en meer de beste marketingtool. 

Om in deze blog goede antwoorden te krijgen wilde ik graag eens in gesprek met een professional. Daarom ben ik met Jeanette in gesprek gegaan. 
In deze blog lees je nog meer informatie over videomateriaal. 
Heb je mijn eerste blog gemist? Lees dan mijn blog ‘Dit helpt je om video’s in te zetten in je marketing’.

Welke nieuwe trends in videomarketing zie je opkomen?

Wat zijn de video marketing trends van nu? Jeanette volgt de trends niet echt op de voet; ze veranderen snel en zijn afhankelijk van de platform.

AI is nu vooral opkomend. Iedereen is daarmee aan het spelen. Het is eigenlijk een race tegen de klok wanneer jij de eerste video met AI maakt.Maar er zijn ook veel stemmen tegen AI, het is niet goed wanneer alles automatisch wordt gedaan. Het is niet authentiek. En daarbij zal een echt persoon het altijd blijven winnen van een poppetje dat is ontwikkeld door AI.

AI is natuurlijk wel handig wanneer je een webshop hebt met meer dan 300 artikelen en je voor ieder product een instructievideo wilt plaatsen. Maar voor bedrijven en ondernemers is het veel belangrijker om zelf in beeld te blijven. 

Als je het over trends hebt, is het maar net waar jouw klant zit. Als je met de trends mee wilt gaan dan is het belangrijk om de trends op te pakken van dat platform waar jouw klant zit. 

Wel zijn shorts erg in opkomst. Er is een nieuwe app genaamd Real Short (Chinese app), daar kunnen gebruikers hele korte afleveringen kijken van bijvoorbeeld een romantische komedie. Afleveringen van ongeveer een minuut. Je kunt het zien als een soort ultrasonisch snelle Netflix, voor iemand die op de trein staat te wachten.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je video’s aansluit bij je merk en doelgroep?

Het is heel belangrijk dat je vooraf bepaald wat je video voor jou moet gaan doen. Dat is wat Jeannette benadrukt. Zorg ervoor dat je weet waar je klant nu staat en waar jij je klant uiteindelijk wilt hebben. Je kunt het vergelijken met alle andere marketinguitingen, maar je kunt het met video wel meer jeu maken. 

Ik vroeg Jeanette ook of het dan belangrijk is om je branding terug te laten komen in je video’s, waarom Jeanette aangaf dat dit wel belangrijk is. 

Zorg ervoor dat dezelfde mensen terug te zien zijn in een video, dat maakt jouw video’s heel herkenbaar. Net zo belangrijk is het dat je je logo terug laat komen in je video. Alles wat je op Youtube zet of op je website zet je logo in je video. Zeker instructievideo’s willen nog wel eens gestolen worden. Wanneer jij je logo er in plaatst zal er moeite gedaan moeten worden je video te bewerken. Doen ze dit niet, staat jouw logo erin en zullen ze reclame voor jou maken.  

Vertel in je video ook de naam van je bedrijf, denk bijvoorbeeld aan: “Wij van de …. “ Dat is namelijk veel moeilijker om weg te knippen of opnieuw te stijlen. 

Heb je een specifieke branding? Neem dit mee in je video. Je kunt je kleding afstemmen op de kleuren van je branding bijvoorbeeld. Maar sla er niet te veel in door. Uiteindelijk gaat het vooral om de kennis die je overdraagt in je video of het verhaal wat je wilt vertellen, daar moet je klant op aanslaan. 

Welke tips heb je voor bedrijven die net beginnen met het inzetten van video’s in hun marketing?

Het belangrijkste is gewoon beginnen. Start met social media filmpjes maken, lekker beginnen met proberen. Lukt het niet? Laat je helpen.

Wil je echt een goede promotievideo voor je bedrijf, neem hiervoor een specialist in handen. Het is geen kostenpost, maar het is een investering. Een promotievideo blijft voor je werken. Met een goed geoptimaliseerde video blijven mensen je vinden en als je video ook zijn doel bereikt (nieuwe klant of opdracht), dan verdient het zich terug. 

Een goede producer kan een duidelijk script maken en weet precies hoe jij het doel met de video kunt bereiken.
Jeanette is heel nieuwsgierig, zij wil alles weten over het bedrijf, voordat zij aan het script begint. Zij begeleidt de ondernemer vanaf het eerste gesprek tot na de productie. Heel veel gesprekken beginnen met een kopje koffie en de vraag: “Hoe kan ik jullie helpen?” En dan komt het al snel op de vraag: “Wat voor video willen jullie?”. 
Ik regel alles van het eerste gesprek tot het laatste gesprek tot wanneer de video klaar is. 

Ik vertaal de wensen van de klant naar de taal van de filmmakers en terug en dat zorgt voor het beste resultaat.

Welk social media platform levert het meeste op wanneer je wilt werken met video’s? Denk aan Youtube, Instagram ed?

Als je het over de zoekmachines hebt is het Youtube, de tweede – na Google – grootste zoekmachine ter wereld, maar ook Vimeo is een platform wat heel veel oplevert.

Beide platformen zijn vergelijkbaar. Als je het even in de hoofdlijnen bekijkt, wil je gevonden worden dan ga je op Youtube. Wil je kennis verkopen voor geld dan ga je naar Vimeo. Vimeo is daarin ook veiliger.  

Voor ondernemers zijn dit de belangrijkste platformen. 

De andere social media kanalen zijn afhankelijk van waar je doelgroep zit en wat jij als ondernemer prettig vind om te gebruiken.Vind je het spannend om jezelf op video te laten zien?

Jezelf laten zien op een video kan zeker spanning geven. Jeanette heeft hier ook veel ervaring mee. De eerste 6 tot 8 stukjes gaan vaak niet. Jeanette neemt dit standaard ook mee in haar tijdsplanning. Wanneer je 6 keer je video opnieuw moet opnemen merk je dat je een beetje moe wordt, misschien wat gefrustreerd raakt, en dat geeft meer druk. En juist die druk zorgt ervoor dat het vaak wel lukt. Het gebeurd vaak genoeg dat je denkt: ‘laatste keer en als het niet lukt jammer dan’ en dan staat de video er opeens goed op. (Tip!)

Jeanette weet heel goed om te gaan met mensen die last hebben van zenuwen wanneer zij video’s op gaat nemen. Ze heeft een goede en fijne tactiek om die spanning bij je weg te nemen, zodat jij kunt stralen op de video’s.

Wil jij professionele video’s laten maken voor je bedrijf? Of het nu om een promotievideo is, instructievideo’s of video’s als cursusmateriaal, Jeanette helpt je graag bij het uitwerken van de scripts en de opnames. Je kunt haar werken vinden op haar website: https://justvideo.nl/

Liefs,
Daniëlle 

Graag wil ik Jeanette van justvideo.nl bedanken voor de medewerking aan deze blog.

Heb jij ook een interessant onderwerp wat gebruikt wordt in marketing waar jij meer over wilt vertellen? Neem dan contact met Danielle op. Dan kan ze net als dit interview jouw verhaal vertellen in een blog. 


Ben jij toe aan een (nieuwe) video voor jouw bedrijf en wil je helderheid over hoe de videomarketing je meer klanten kan leveren? Vraag de gratis strategie consult aan!

Ja, ik wil graag in gesprek over de kansen

< Terug naar blog overzicht