Blog

Dit helpt je om video’s in te zetten in je marketing

Blog-interview door Danielle van der Werf van Danielle Social Marketing

Waarom is video content zo belangrijk voor bedrijven?

 

Jeanette viel direct met de deur in huis; video content is niet per se nodig en voor bedrijven ook niet het meest belangrijk. Wat wel belangrijk is, is dat video een gereedschap is voor bedrijven. Dit gereedschap moet een bedrijf helpen om aan nieuwe klanten te komen, daarom is video inzetten nodig. Video is op dit moment het meest effectieve middel om in te zetten voor bedrijven.

Als er een keuze was zou 90% van de ondernemers geen video kiezen, maar omdat video heel effectief is, is het wel belangrijk. Maar het is en blijft wel altijd een keuze voor bedrijven.

Jeanette adviseert video’s op de website. Het lijkt alsof iedereen inzet op social media, daar worden veel video’s gemaakt en geplaatst. Voor social media zijn er ook veel tools die je kunt gebruiken voor het maken en bewerken van video’s, maar Jeanette geeft aan dat social media in haar ogen het begin is van de weg die klanten afleggen. Voor de meeste bedrijven is de website namelijk hun winkel. En het uiteindelijke doel is om mensen naar de website te krijgen en de mensen op de website te laten converteren.

Via social media klanten naar je website begeleiden is een extra handeling, sommige mensen bezoeken je website, maar er zijn ook mensen die geen actie ondernemen. Als je potentiële klant dan op je website is beland en je niets hebt op je website wat de aandacht trekt bij dit persoon, wat de route verder uitlegt, wat de diepere relatie maakt met je bezoekers, dan ben je je klant kwijt.

Jeanette werkt met een eigen sleepbootjes en Mothership theorie die zij graag uitlegt:
De sleepbootjes zijn de socials, met één doel: je bereik vergroten en je volgers meeslepen naar je website, waar je Mothership staat.
Je Mothership kunnen verschillende video’s zijn die op je website te vinden zijn. Denk aan een promotievideo, een sales video, een bedrijfsfilm of instructievideo’s. Deze video’s helpen jouw bezoeker mee totdat ze jouw klant worden.
Dat is het uiteindelijke doel van video’s op de website.

Jeanette kan je leren hoe je video’s maakt voor social media, maar ook voor je website, zodat jij met je video’s klanten laat converteren.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van videomateriaal?

Er zijn ontzettend veel voordelen te noemen, maar voornamelijk zichtbaarheid en vindbaarheid is het grootste voordeel van video’s.
Video is voornamelijk marketingtool, heeft ook wel verkooptool. In video kan je veel meer kwijt dan in een stukje tekst of wat je in een afbeelding kan laten zien.

Video is heel makkelijk te consumeren. Je prikkelt meer zintuigen met video’s. De kijker kan met een beetje fantasie niet alleen zien en horen, maar kan ook bijna voelen wat je laat zien. Met een video kan je de kijker bijna dat taartje proeven of  bijna die zee aan de voeten laten voelen. Het werkt voor meerdere zintuigen, dat is een plus.

Een video is vaak sneller te maken dan research doen op het internet of een blog schrijven. Als je helder hebt wat je doel is, dan komt de video in je hoofd en dan is het op de opname knop drukken en gaan.

Daarbij heeft niet iedereen tijd om lappen tekst te lezen, veel mensen zijn ook visueel ingesteld. Een video van 60 seconden kan content bevatten van een hele website pagina, dat neem je veel sneller en makkelijker op.

Jeanettes favoriete voordeel: je kan video’s hergebruiken. Je kunt uit een video specifieke shots halen die je kunt plaatsen op social media, je kunt er quotes van maken en je kunt zelfs podcasts maken van video’s als het om langere video’s gaat.

Ook kan je video’s optimaliseren, net als websitepagina’s of blogs. Je kunt er SEO voor inzetten door zoekwoorden te gebruiken in de omschrijving en in de titels, maar ook op de thumbnails.

Youtube is een kindje van Google. YouTube heeft dit een aantal jaren geleden gekocht van Google. Dat betekent dat alles wat iemand op internet intikt in het zoekvenster, wordt gezocht in de database van Google, maar ook van YouTube.  Heel vaak krijg je als eerste antwoord op je zoekvraag van artikelen ook links naar YouTube, dus je bent dan dubbel zichtbaar.

Daarnaast is het internet 24/7 open, de video is hiervoor een ideale verkoper. Die slaapt nooit, meldt zich nooit ziek, gaat niet met vakantie. Hij is er altijd. Een video werkt voor jou dus constant.

Met video bouw je echt aan vertrouwen. Wat je in de tekst of in een plaatje niet kwijt kan, zie je wel terug in de video. Als je constant je gezicht op video laat zien dan wekt dat vertrouwen op.

Steeds meer mensen gaan ook meer op YouTube zoeken in plaats van op Google. Je kunt daar alles vinden wat je nodig hebt, bijvoorbeeld beeldmateriaal met stappenplannen of instructies.

Tips waar je op moet letten wanneer je video’s gaat inzetten voor je bedrijf

Jeanette geeft algemene tips zijn hetzelfde als voor de marketing:

  • belangrijk is dat je eerst je doelgroep bepaald en bepaald wat het doel is van je filmpje. Wil je entertainen of wil je bijvoorbeeld verkopen?
  • maak de video afgestemd op jouw doelgroep en jouw doel

Ook belangrijk is dat je een klein stukje techniek en professionaliteit toevoegt aan je video. Denk bijvoorbeeld aan de beweging die je maakt wanneer je je video stop zet. Wacht heel even nadat je het laatste woord hebt uitgesproken voordat je deze beweging maakt. Bij veel ondernemers zie je dat de video direct wordt uitgezet na het laatste woord en dan zie je dus de beweging die wordt gemaakt om de video uit te zetten. Dit kan je op geen enkele manier bewerken, want dan mis je de laatste stukken van je zin.

Wat Jeanette ook vaak ziet is dat ondernemers het verhaal vertellen, maar direct bij het laatste woord al wegkijken. Ofwel naar de grond, ofwel om bij de cameraman te checken of de tekst goed was. Wacht hier even twee seconden mee, dan kan je namelijk precies op het juiste moment de video stopzetten en zie je niet dat je direct van de camera weg kijkt.

Een goede voorbereiding voor het inspreken van je tekst is heel belangrijk. Ga dus ook je tekst even oefenen in de spiegel. Zet je punt neer. Wanneer je een duidelijk punt zet in je toon ben je meer overtuigd.

En de belangrijkste tip: zorg ervoor dat je enthousiasme uitstraalt. Niet alleen in je presentatie, maar ook in je stem. Het beeld is namelijk wat platter en het komt niet overtuigend over als je niet enthousiast bent over jouw bedrijf, jouw onderwerp, je product of dienst. Als jij er namelijk niet enthousiast over bent, hoe lukt het dan om jouw potentiële klant te overtuigen.

Hoe verloopt het proces van het maken van een marketing video als je denkt aan het concept tot het eindproduct?

Het concept van een video begint met een goed gesprek. Het is heel belangrijk om goed te overleggen met je video producer of met je team of met jezelf als je alleen de video gaat maken. Want zoals hierboven al beschreven staat, het hangt allemaal af van het doel van je video.

Je maakt video’s immers niet om gewoon video’s te maken, dat is te veel werk. Maar zorg dat je weet waar je je kijker mee naar toe wilt nemen. Daar begint het concept van je script.

Houd er rekening mee dat je met een bedrijfsfilm niet wordt gevonden. Een bedrijfsfilm heb je om de bezoekers van je website een idee te geven met wie ze te maken hebben. Vaak wordt een bedrijfsfilm gemaakt vanuit trots, het bedrijf heeft echt iets te laten zien. In een bedrijfsfilm komt vaak de missie en visie terug.

Als je gevonden wilt worden met  je video dan kan je beter instructievideo’s maken.  In instructievideo’s kan je veel kwijt. Je biedt steeds een oplossing voor een probleem. En door goede titels en teksten te gebruiken wordt je makkelijk gevonden.

Een sfeerimpressie kan ook, denk bijvoorbeeld aan een sfeerimpressie van een bedrijfsuitje. Hiermee verkoop je echter geen producten, maar je wilt deze video gebruiken in je e-mail marketing of op social media om te laten zien hoe de sfeer is. En je kunt deze video gebruiken om door te sturen naar de mensen die niet bij het uitje waren, zo kun je het event voor een volgend event promoten.

Je leest dus dat het belangrijk is om te bepalen wat het doel is van je video, dan kun je de juiste opbouw kiezen en inzetten voor het doeleinde.

Natuurlijk is het ook belangrijk dat je rekening houdt met waar je de video gaat plaatsen. Social media, YouTube, shorts ed.

Wel is het belangrijk dat je video van goede kwaliteit is. De laatste trend binnen video’s is authentiek zijn. Doe maar iets, als je maar jezelf bent. Dat is prima voor social media, voor vlugge content, maar voor blijvende content, iets wat jouw bedrijf representeert, daar moet een goede kwaliteit video staan. Dus video’s die forever op je YouTube kanaal staan of op je website worden weergegeven.

Wanneer een klant naar je website gaat waar een video staat die zo in elkaar is geplakt, dan zet je de klant aan het denken. Ook als ziet je website er perfect en gelikt uit.

Wanneer een bedrijf weinig respect heeft voor hun imago en dit neerzetten met een slechte kwaliteit content, hoeveel respect zullen zij dan hebben voor jou als hun klant?

En met deze vraag, waar je vast over na gaat denken sluit ik deel 1 van de blog af.

 

-.-.-.-
Ik hoop dat je met deze blog nieuwe inzichten hebt gekregen over het gebruik van video’s binnen je marketing. Wil je weten welke video’s er voor jouw bedrijf zullen werken of wil je weten of  haar Videoproductiebedrijf jouw kan helpen om goede video’s voor jouw te ontwikkelen die meer verkopen gaat opleveren? Meld je aan voor een strategie-gesprek!

 

Ik wil met je brainstormen!

< Terug naar blog overzicht