Blog

Script schrijven voor YouTube video in 3 stappen (met 4 extra tips).

Een goede video begint op papier.

Als ondernemer zijn we vaak zo enthousiast over ons bedrijf dat we al gauw ‘all over the place’ zijn en het liefst alles in één video willen vertellen. Maar hierdoor raken we de kijker kwijt. Het is belangrijk te onthouden dat het onderwerp voor de kijker nieuw is, dus moeten we hem door het verhaal leiden.

Hiervoor heb je een script nodig. Voor jezelf én voor je kijker. Hoe maak je dat?

Met de formule: Kop – romp – staart.

Kop:

– Intro – gebruik aantrekkelijke, herkenbare of verrassende beelden.

– Haakje – begin met iets spannends of een ‘A-ha!’-moment. Pak hun aandacht vanaf de eerste seconde.

Romp:

– Je werkelijke content, wat je kijker moet weten. Dit kan een stappenplan zijn, een verhaal, een uitleg over iets, of de presentatie van je product of dienst.

Staart:

– Rond het af. Herhaal kort de stappen of belangrijkste punten. De kracht zit in de herhaling.

TIPS:

– Maak je doelgroep en boodschap duidelijk. Houd het bij 1 probleem – 1 oplossing – 1 video. Als je weet tegen wie je praat, zal je tekst vloeiender op papier komen en daarna uit je mond.

– Schrijf alsof je praat – niemand houdt van een script dat klinkt als een wetboek. Als dit moeilijk is, zet dan de dictafoon op je telefoon aan en praat over je onderwerp alsof je met de klant praat. Schrijf het uit en klaar is Kees.

– Video’s zonder pratende kop of voice-over hebben ook een script nodig! Je hebt dan veel beelden nodig die jouw verhaal vertellen, en je wilt niet in de nabewerking ontdekken dat dat ene stap, proces of product niet is gefilmd. Maak dus een logische lijst van beelden als een script.

– Oefen, oefen, oefen! Lees je script meerdere keren hardop voor de spiegel, zo ontdek je waar het niet lekker ‘bekt’, welke zinnen te lang zijn of waar het onnatuurlijk klinkt. Dit maakt de werkelijke opnames veel korter en makkelijker.

Spontane filmpjes maken we op vakantie.

Maar video’s die ons bedrijf vertegenwoordigen moeten een kop, romp en staart hebben. Het gaat tenslotte over het imago van jouw onderneming en het script zorgt voor rust en professionele video’s.

Wil je zeker weten dat je script goed staat?

Vul dan dit formulier in en dan kijk ik met je mee

< Terug naar blog overzicht