Blog

Scoren met video ondanks (of dankzij) YouTube algoritmen – 6 tips.

Win met YouTube algoritmen – 6 tips.

Men zegt: YouTube is the best place to hide your video! En het is waar ook, ik heb je vaker verteld over het belang van video SEO: Je dient er dus voor te zorgen dat je video goed scoort op de algoritmen van YouTube. Als je jouw video niet optimaliseert dan verdwijnt deze tussen terabytes aan filmpjes die elke minuut naar YouTube worden geüpload.

 

Video’s worden gerankt en beoordeelt op basis van algoritmen. Ze ‘lezen’ de video op bepaalde waarden en zo bepalen ze de positie van je video in de zoekopdrachten. It’s a number game. Je kan meespelen als je de regels kent.

 

Waar kijken YouTube algoritmen naar?

 

Ik geef je 6 belangrijke factoren waar jij rekening mee kunt houden om je video goed te laten scoren op de algoritmen van YouTube en je video dus hoger verschijnt in de zoekopdrachten.

 

  • Aantal video’s

 

De YouTube algoritmen geven op dit moment voorkeur aan drie uploads per week. Niet iedere dag dus. Leuk om te weten als je een vlogger bent.

 

  • Lengte van een video.

 

Het zal je misschien verbazen, maar de meest bekeken YouTube video’s zijn 7 tot 16 minuten lang. YouTube wil de nr.1 zijn in entertainment en educatie, dus ze willen dat je als kijker lang op het platform blijft.

 

  • Relevantie

 

Alles aan je video moet met elkaar kloppen: de titel, omschrijving, inhoud van je video, ondertiteling en de tags wil je op elkaar afgestemd houden. Onder een titel ‘de duurste wasstraat ter wereld’ verwacht men geen Tesla die tegen een brandkraan botst en 3 meter de lucht in gestuurd wordt. Grappig, maar niet per sé relevant.

 

  • Thumbnail

 

Ook weleens genaamd ‘een filmminiatuur’. Dat is de afbeelding die je ziet, voordat je op de play-knop drukt. Thumbnails worden steeds belangrijker als een onderdeel van company branding en als een aandachtstrekker. De beste thumbnails bevatten gezichten en spelen in op emoties.

Lees deze blog over thumbnails dan weet je hoe je het beste een goede thumbnail kunt maken.

 

  • Retentie (kijktijd)

 

Minimaal twee minuten kijktijd per kijker vinden algoritmen erg belangrijk. (Uiteraard als de video langer is dan 2 minuten in totaal.) Daar komt nog de kijkersloyaliteit vs. kijktijd afspelen bij. En nee, een korte video is niet altijd beter, al wordt deze van A tot Z bekeken. Hoe dat precies werkt heb ik in dit artikel uitgelegd. Je zou verrast zijn.

 

  • Engagement

 

Je wilt natuurlijk dat jouw gehele video met aandacht wordt bekeken. Dat vinden algoritmen trouwens ook belangrijk en ze belonen je video met een betere positie als mensen onderweg niet gaan ‘doorscrollen’. Of ze dat doen kun je in de Analytics van je video zien (klik op de blauwe knop rechtsonder je video op YouTube en vervolgens op Betrokkenheid in het bovenste menu).

 

Zie je een bepaald patroon, een plek waar je kijker weg klikt of gaat doorscrollen? Dan kun je de volgende keer op dat punt iets beloven, wat ze van het scrollen weerhoudt (‘blijf kijken voor een goude tip’ of ‘straks geef ik je een strategie die je niet kan missen’ o.i.d.).

 

Tot slot:

 

Diamonds are forever, algoritmen niet.

 

YouTube is sinds 2012 druk met algoritmen bezig, deze worden ook voortdurend aangepast. De bovenste trends zitten er echter al een tijdje in, dus je mag hier gerust nog op sturen, is mijn mening.

 

Ik houd het in de gaten en ik deel videonieuws en trends regelmatig op deze pagina. Wil je niks missen? Schrijf je in voor een 2-weekelijks bericht en het nieuwe artikel komt vanzelf in je mailbox.JTNDc2NyaXB0JTIwdHlwZSUzRCUyMnRleHQlMkZqYXZhc2NyaXB0JTIyJTIwc3JjJTNEJTIyaHR0cHMlM0ElMkYlMkZhcHAuZ2V0cmVzcG9uc2UuY29tJTJGdmlld193ZWJmb3JtX3YyLmpzJTNGdSUzRFNBYkZHJTI2d2ViZm9ybXNfaWQlM0QxMjYyNTcwNSUyMiUzRSUzQyUyRnNjcmlwdCUzRSUwQSUwQQ==

 

Je las een blog van Just Video

 

Ben je aan het nadenken over een bedrijfsvideo? Dit kunnen we voor je doen:

 

Concept & Strategie – van het idee tot een plan

Videoproductie – professioneel filmen en editen

Video-abonnement  – als je regelmatig een video nodig hebt

 

Wil je ons werk bekijken?

Check on Portfolio en lees wat onze klanten zeggen.

 

Dit soort blogs  automatisch ontvangen?

Meld je dan hier aan en ontvang direct een bonus: gratis e-book over hoe vermijd je 17 grootste valkuilen bij het maken van de bedrijfsvideo.JTNDc2NyaXB0JTIwdHlwZSUzRCUyMnRleHQlMkZqYXZhc2NyaXB0JTIyJTIwc3JjJTNEJTIyaHR0cHMlM0ElMkYlMkZhcHAuZ2V0cmVzcG9uc2UuY29tJTJGdmlld193ZWJmb3JtX3YyLmpzJTNGdSUzRFNBYkZHJTI2d2ViZm9ybXNfaWQlM0RTSUpMNCUyMiUyMGRhdGEtd2ViZm9ybS1pZCUzRCUyMlNJSkw0JTIyJTNFJTNDJTJGc2NyaXB0JTNF

< Terug naar blog overzicht