Blog

Wat is het verschil tussen push en pull videostrategie

Wanneer ben je aan het ‘duwen’, en wanneer trek je jouw klanten aan met je video content?

 

Video’s op social media pak je helemaal anders aan dan Youtube video’s.

Social media zijn ‘push’ platformen. Daar moet je snel aandacht pakken met tips en tricks, behind the scenes en vlogs. De eerste vier seconden zijn cruciaal om te bepalen of ze verder kijken.

Social media zijn er voor vermaak en connectie: we gaan er niet doelgericht op zoek naar antwoorden of oplossingen. Instagram, Facebook en TikTok zijn net een rivier; het stroomt. Je video is als een papieren bootje dat je op het stromende water zet in de hoop dat ze lang genoeg kijken of op het juiste moment zich omdraaien om jouw mooie bootje te zien voordat het verdwijnt. Je bootje moet hun aandacht pakken.

Een ander voorbeeld van push marketing zijn reclames en advertenties. Mensen zitten er niet op te wachten; die content wordt voor hun neus geschoven.

Youtube is een voorbeeld van een ‘pull’ platform als het om videomarketing gaat. Mensen gaan naar YouTube om gericht iets op te zoeken, iets te leren of op te lossen. Ze zoeken bewust naar content die hen interesseert. Daarom mogen video’s voor pull-marketing langer zijn.

Je kan Youtube vergelijken met McDonald’s. Heb je onderweg honger, kijk je rond en ja hoor, daar steekt die grote M boven de snelweg uit en trekt je naar zich toe.

Pull-videomarketing doet hetzelfde: het speelt in op de bestaande vraag van de klant, die zoekend is. Daar komt de optimalisatie van je video van pas: duidelijke titel, pakkende videominiatuur, goede omschrijving en de juiste zoekwoorden in de tags van YouTube. Zodat je klant, die zijn vraag in dat zoekvenster intypt, direct die grote M aangeboden krijgt.

Denk dus eerst even na:

Voor welk platform is je video bedoeld? Wat wil je bereiken?

Daar pas je je video op aan. Kort door de bocht: wil je aandacht en massa volgers, dan ligt je focus op social media. Heb je een concrete doelgroep op het oog, maak dan video’s die hun vragen beantwoorden en ga je op Youtube.

Weet je nog niet helemaal zeker welke videostrategie voor jouw bedrijf het beste zou zijn? Stuur me een mailtje met alvast een paar antwoorden, dan help ik je verder met gratis advies.

Vul een formulier in en plan je advies gesprek

< Terug naar blog overzicht