Blog

Instructievideo’s maken: waarom, welke en hoe?

Instructievideo’s en tutorials zijn de meest gezochte video’s ter wereld!

We doen dat allemaal: googlen als we iets niet weten. Ik doe dat, jij doet het en je klanten ook. Dus ben je kennisondernemer, fysiotherapeut, werk je in de maak-industrie, bouw, ben je kok of tuinspecialist – instructievideo’s zijn je beste vriend als het gaat om je zichtbaarheid.

Nu hoor ik je zeggen:

‘Wacht even, Jeanette! Als ik iedereen gratis mijn kennis weggeef, dan ga ik niks verdienen!’

Nou, het klopt niet helemaal.

Ik zou wel lekker kijken hoe je betonnen vloer egaliseert of dakpanelen vervangt, maar zelf doe ik het niet hoor. Het is niet mijn expertise en ik heb die gereedschappen niet. Dat aanschaffen plus leren doen wordt een tijdrovende en dure bezigheidstherapie.

Geloof me wel, mensen zullen naar jou komen voor je diensten en dat instructievideo is het bewijs van jouw expertise.

Met instructievideo’s win je ook tijd.

Ze ontlasten je servicebalie, je helpdesk of… jezelf, want een goede instructievideo zorgt voor minder klachten en minder telefoontjes met vragen over gebruik en instellingen van je product.

Je hebt instructievideo’s in alle soorten en maten.

  •  Tutorial en schermopname: verkoop je software of grafische diensten, zet dan lekker een schermopname aan, laat de stappen zien en vertel er tegelijkertijd over.

Als je googelt op ‘schermopname’ of ‘screen recording’ vind je veel gebruiksvriendelijke oplossingen.

  •  Doe-het-zelf video’s laten stap voor stap zien hoe iets wordt gemaakt, van een taart tot het op maat snijden van vloerbedekking.

  •  Cursussen en trainingen: doe je dat live? Laat het opnemen! Je kan die content nog jarenlang hergebruiken. Als gratis introductie voor je cursus, als fragmenten voor op social media, je kan het laten transcriberen (er zijn online tools voor) en heb je een kant-en-klare blog of artikel – de mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

  •  Doe je dat niet live? Zorg voor goed licht, een externe microfoon en een niet-storende setting voor de opnames. Sta of zit niet tegen de muur, en houd attributen in beeld liever neutraal of themagerelateerd. Rare dingen in beeld werken afleidend en je raakt de aandacht van de kijker kwijt.

  •  Uitlegvideo’s, zoals interne werkinstructies en procedures, zijn heel handig voor bedrijven die veel met parttimers of uitzendkrachten werken.

Hoe maak je instructievideo? Waar moet je rekening mee houden?

  •  Schrijf eerst het script. Het mag puntsgewijs zijn, met plaatjes, wat jij prettig vindt. Als het maar je helpt om structuur en helderheid te bewaken. Als je instructie onduidelijk is, klikt de kijker weg.
  •  Houd in je achterhoofd dat het voor je kijker helemaal nieuwe stof is, anders zoekt hij geen instructievideo. Dus je moet duidelijk zijn en de kijker tijd geven om dat kwartje te laten vallen. Kleine stapjes dus.
  •  Droge stof? Je zit maar te praten? Wissel van beeld of camerahoek. Vraag je videograaf of editor om daarmee wat te spelen, zo houd je de aandacht van de kijker vast. Of gebruik visuals en graphics om je punt te versterken. Zet een tussenscherm of een titel in beeld voor de volgende stap in je instructie. Alles om het niet saai te maken.
  •  Vergeet de CTA niet. De kijker kan proberen zelf zijn probleem op te lossen, maar als het niet lukt, weet hij jou te vinden.

Dus, wees duidelijk en nauwkeurig, wees visueel en wees een beetje grappig. Succes gegarandeerd!

Ben je van plan om met instructiefilmpjes op YouTube je bedrijf goed vindbaar maken en zoek je iemand die je met dit hele proces kan helpen? Kom met mij in gesprek, dan bouwen we dat pad samen.

Vul een formulier in en plan je advies gesprek

< Terug naar blog overzicht