Blog

Hoe lang mag een video zijn?

Beslissen over de lengte van je video is net als het kiezen van een pizzaformaat.

Is het een tussendoortje of de hele maaltijd? Lekker lang genieten in het Italiaanse restaurant of een snelle hap tijdens werk?Wat heeft het te maken met de video? Alles.

Filmpjes voor social media houd je kort en pakkend. Ze hebben als doel de aandacht van het scrollende publiek te pakken en hen in 9-15 seconden te overtuigen om meer van jou te gaan kijken, je te gaan volgen, je een DM te sturen.

YouTube-video’s mogen langer zijn. Mensen gaan bewust naar YouTube om antwoorden te zoeken. Ze tikken hun zoekwoorden in en nemen de tijd om te kijken, omdat ze graag hun probleem opgelost zien.

Video’s op je website wil je strategisch aanpakken. Je websitebezoekers komen er niet toevallig op, ze zoeken iets en googelen daarvoor. Vervolgens scannen ze je website in 3-6 seconden en als je hun aandacht niet direct pakt, zijn ze weg. De snelste manier om dat te doen is met video, zolang het to-the-point is en op de juiste plek staat.

Welke video kies je en hoe lang mag het zijn?

Op de homepage: bedrijfsfilm. Je bezoeker maakt kennis met jouw manier van werken, visie en missie. Dit is een stap 1 in elkaar leren kennen. Anderhalf tot drie minuten is zo’n beetje de norm.

Op je verkooppagina: promotievideo. Die moet direct antwoord geven op de vraag: heeft hij dat wat ik zoek? Een minuutje of anderhalf is meer dan genoeg. Is je product of dienst complexer? Maak er een paar video’s over, met zeer duidelijke titels waarover het gaat.

Instructievideo’s en testimonials van klanten zijn dat laatste duwtje: ze overtuigen je bezoeker dat jij de juiste keuze voor hen bent en bewijzen jouw expertise.

Testimonials ofwel reviews kunnen klanten zelf met hun telefoon opnemen, wat overtuigender en authentieker is, en dat is de enige soort van niet-professioneel video’s die op je website toegestaan is.

Ben je solo-ondernemer en het gezicht van je bedrijf? Dan is jouw videoportret op de Over Mij-pagina onmisbaar. Mensen willen weten met wie ze zaken gaan doen. Een videoportret is eigenlijk je bedrijfsfilm. Het kan lekker vlot, diverse shots met jouw stem als voice-over, of bijvoorbeeld in de vorm van een interview. Rond 2 minuten is voldoende. Deze video verlaagt de drempel om contact met jou op te nemen, omdat je bezoeker je al een beetje heeft leren kennen.

Bovengenoemde tijden zijn slechts een indicatie.

‘Hoe lang mag mijn video zijn?’ is een verkeerde vraag.

De juiste vraag is: hoelang kun je de kijker boeien en zijn aandacht vasthouden?

Ben je van plan om van je website een echte klantenmagneet te maken? Daar help ik je graag mee. Stuur me je vraag via e-mail of dit vragenformulier en we gaan aan de slag met je onweerstaanbare video’s!

Vul een formulier in en plan je advies gesprek

< Terug naar blog overzicht