Blog

Een vlog of een video maken? That’s a question!

De verschillen tussen een vlog en een video.

Je gaat vloggen. Je begint met een ‘one-taker’ in het park of achter je bureau, dan koop je een externe microfoon om goed verstaanbaar te zijn met je zakelijke vlog, naarmate leuke reacties ga je veelzijdiger filmen, beelden door elkaar monteren en uiteindelijk koop je een vlog-camera, want filmen met je telefoon kent zijn beperkingen.

Wat is een vlog?

Als de vlogger ben jij de rode draad, de ‘talking head’ in je video. Jij presenteert nieuwe onderwerpen, interessante mensen of actuele gebeurtenissen in de ‘ik’-vorm naar je kijkers. Snel, luchtig, spontaan en vaak. Dat zijn de hoofdkenmerken van een vlog.

De rest is – technisch gezien – een videoproductie. Het moet voorbereid, opgenomen, ge-edit en gepubliceerd worden. Iets waar de beginnende vloggers niet altijd rekening mee houden. 🙂 Daarom noem ik het vaak een ‘video vlog’, omdat een zakelijke vlog vaak erg professioneel is gemaakt. BN’ers, Enzo Knols en ondernemers weten te profiteren van de voordelen die de populariteit van een vlog brengt. Je ziet ze ook letterlijk lopen met die selfiestick in de hand, maar dat wordt gefilmd door een cameraman, die later ook alles aan elkaar monteert.

Maar het is nog steeds een vlog. 🙂

Wanneer is het een video?

 

Een bedrijfsfilm maak je niet met een telefoon. Het is het visitekaartje van je onderneming wat vaak het eerste is wat een bezoeker van je website voor de ogen krijgt. Het is een statement, missie en visie van je bedrijf en je wilt kwaliteit uitstralen. Natuurlijk kom je als een directeur in beeld maar je presentatie gaat niet meer over ‘ikke dit – ikke dat’. Je representeert normen en waarden van je bedrijf.

Een vlog van een Open Dag ter promotie van je nieuwe product is prima. Een promotievideo die de verkoop van dat product stimuleert is wel iets anders. Het is een belangrijk onderdeel van je Sales en moet potentiele klanten positief beïnvloeden tot aankoop. Met de telefoon maak je niet zulke gave beelden en close-ups, kwaliteit is wat minder en het ziet er niet overtuigend uit, alsof je dat nieuwe product van jullie niet belangrijk vindt.

Zo kan ik blijven doorgaan met de voorbeelden van verschillende vormen video, maar je snapt wat ik bedoel. Een video maak je niet zomaar in de lunchpauze, een vlog wel.

 

Een vlog of een video: wat moet je kiezen?

 

Ben je ZZP’er?

Dan is een vlog een perfecte oplossing, want jijzelf bent sowieso het gezicht van je onderneming. Alles wat je nog nodig hebt is bekendheid en zichtbaarheid en dat krijg je door vloggen. Jouw elevator pitch is ook een prima bedrijfsintroductie.

Je zal wel een promotievideo kunnen overwegen voor je cursus, dienst of unieke product. Dit is namelijk een product waarmee je jouw boterham verdient. De structuur en presentatie van zo een video heeft een enorm effect op je verkoop en je wilt het gewoon goed hebben.

Ben je MKB?

Gebruik vloggen om top-of-mind blijven bij je huidige klanten, dan zullen ze niet zo snel overstappen naar je concurrent. Geef ze regelmatig een update van de branche-ontwikkelingen, praktische tips en deel je bedrijfsplannen (warming-up voor de verkoop!). Wordt met je vlog gevonden door je potentiele nieuwe klanten die op deze manier je warme leads worden.

Laat wel kwalitatieve video’s maken voor je promotie (Facebook Ads, AdWords, aankondigingen van het evenement die je organiseert). Geef een duidelijkbeeld van je onderneming in een bedrijfsfilm zodat de ‘googlaars’ zien met wie ze zaken gaan doen. En wat dacht je van Instructiefilms, de meest gezochte soort video ter wereld?

Je hoef trouwens niet altijd zelf gaan vloggen. Breng je medewerkers ook eens in beeld. 🙂

Ik hoop dat je nu veel ideeën hebt over het gebruik van een video en een vlog.

En als je jouw video- ideeën wil bespreken, neem contact met me op.

Met beeldige groeten,

Jeanette, Video Consultant @ JustVideo.nl

< Terug naar blog overzicht