Blog

Cameraman inhuren? Met een cameraman alleen heb je nog geen video

Door een cameraman inhuren heb je nog geen video

Laat het me eerst nadrukkelijk zeggen: ik heb alle respect voor mijn collega cameramensen en ik ben dol op ze. Zonder hen kan ik mijn werk als Videoproducer niet doen. Ze zijn creatieve, getalenteerde mensen, gepassioneerd over hun beroep en hun focus ligt volledig op het maken van een oogverblindende video.

Echter, jouw focus als ondernemer zou moeten liggen op het effect dat de video zal hebben op de groei van jouw bedrijf. Een video die voor je werkt en niet zozeer een video die een Oscar voor Beste Camerawerk wint. Natuurlijk wil je het liefste beide hebben, alleen die verantwoordelijkheid kan je niet bij je cameraman leggen…

Een cameraman komt pas als je klaar voor bent

 

Voordat hij of zij arriveert met een busje vol apparatuur, verlichting gaat opstellen en een microfoon op je jasje vastspelt, moet je jouw verhaal helemaal helder hebben. Een cameraman komt namelijk jouw verhaal registreren, niet bedenken. Dus als je een video met impact wilt hebben, is er een stevige basis en voorbereiding nodig.

Daar gaat je cameraman niet over. Daar moet jij zelf voor zorgen of je moet gaan samenwerken met een Videoproducer die jou als ondernemer in de hele videoproductie proces kan ondersteunen en begeleiden.

Een cameraman kan professionele, prachtige beelden maken. En een editor vindt het niet erg om een paar uur lang je ‘yyy’s’ en ‘umm’s’ weg te poetsen. Dat zijn echter stap 2 en 3 in je videoproductie proces. Want voor het zover is, moet je zelf eerst je video goed voorbereiden.

Doel en strategie zorgen voor het effect

Jij, de ondernemer, moet bepalen welke doelen je met de video wilt bereiken. Is het meer zichtbaarheid voor je merk? Meer klanten in de winkel? Een grotere aannemers voor jouw dakdekkers bedrijf?

Daarna moet je nadenken over wat en hoe er gezegd en getoond gaat worden om dat doel te bereiken. Er moet een strategie komen om de video aan de juiste kijkers te laten tonen. Waar gaat deze gepubliceerd worden, op welke platforms en in welke context?

Pas als het script en het plan klaar zijn, leg je alles bij de cameraman neer. Zo heeft hij een helder zicht op het effect dat jij met je video wilt krijgen en kan hij zijn talenten inzetten om de juiste framing, belichting en scènes te bedenken om het gewenste effect later in de montage bereiken.

Video consultant als jouw creative director

 

Mijn klanten weten heel goed welk effect ze met een video willen bereiken. Hoe ze dat kunnen bereiken laten ze aan mij over, omdat videomarketing mijn expertise is.

Ik ga de inhoud en de opbouw bedenken van een video(s) om jouw doel als ondernemer te kunnen bereiken met een effectieve videomarketing strategie. Uiteindelijk zorg ik ook voor de vertaling van het totale concept aan een cameraman, zodat jouw video precies zo wordt als dat we samen besproken hebben.

Dus als het niet ‘jouw ding’ is, als je zelf geen creative director kan of wil zijn, schakel dan iemand in die je hiermee kan helpen. Gooi die verantwoordelijkheid niet op je cameraman.

Geloof me, hij zal je dankbaar zijn voor een helder concept. Dat weet ik uit ervaring. Mijn collega cameramensen zeggen: ‘Jeanette, het is een plezier om met jou te werken omdat het altijd duidelijk is wat er moet gebeuren en hoe de video eruit moet komen te zien!’ Met zijn creatieve talenten én een duidelijk filmplan kan de cameraman dan filmen, de sfeer en toon-of-voice goed neerzetten en de dynamiek van de montage bepalen.

En jij? Jij krijgt dan een verbluffend mooie, effectieve video die precies dat doet wat jij wilt dat hij moet doen!

Wil je weten wat ik als videoproducer voor jouw bedrijf kan betekenen? Bel of mail me vandaag voor een babbel over jouw wensen.

Met creatieve groet,

Jeanette

Jouw Videoproducer @ JustVideo.nl

< Terug naar blog overzicht