Blog

Camera angst bestaat niet

Camera angst bestaat niet

 

Veel mensen beweren dat ze last hebben van een camera angst. Met zweethanden voor de camera je verhaal vertellen of stotterend je product presenteren. Herkenbaar? Ik denk er heel anders over: camera angst bestaat niet!

Je laat een video maken en je hebt er een hoofdrol in. Joeppi jahey… Daar sta je dan: te hyperventileren, met klotsende oksels en een rood hoofd. Klinkt dit als jou? 😉

Vóór de camera willen we goed presteren om ons bedrijf effectief te promoten. Natuurlijk heel spannend, maar als je erover nadenkt veel minder spannend dan hetzelfde live op het podium doen of bij je klant voor het hele bestuur te gaan pitchen.

Want een camera lacht je niet uit, mompelt geen opmerkingen en stuurt stiekem geen WhatsAppje tijdens je presentatie. De camera heeft geduld en beoordeelt je niet. Feitelijk is de camera je vriend! Dus waarom ben je er bang voor?

Oordeel angst

Dat is wat er werkelijk aan de hand is: we zijn bang voor een oordeel en wat anderen over ons denken. Niet voor dat zwarte gaatje in een zwarte doosje,  paalrecht voor onze neus.

 

Onze gedachten gaan heel snel richting de mening van iemand anders. ‘Zullen ze me leuk vinden?’, ‘Ben ik grappig genoeg?’, ‘Leg ik het duidelijk uit?’, ‘Kan ik ze enthousiasmeren om mijn product te kopen?’, ‘Ik hoop dat ze me aardig vinden!’.

Als deze gedachten bij jou al een lichte paniekaanval veroorzaken: stop er mee! Nergens voor nodig. Je kan niet ieder mens op aarde blij maken en niet iedereen hoeft je leuk te vinden. Dus dat moet je ook niet proberen.

Je hebt één doel: de juiste mensen bereiken met je video. Mensen die je klanten (kunnen) zijn. Niemand meer en niemand minder. En dat is wat je dagelijks in je zakelijke leven toch al doet. Een camera registreert alleen wie jij bent.

Presenteren zonder camera angst

 

Vaak hoor ik van mijn klanten: ‘Ik ziet er niet uit in de video en mijn stem klink zo raar.’ Daar hebben we allemaal in het begin last van. Het is gewoon een kwestie van wennen, vertrouw me op deze, ‘been there, done it’. 😉

Heb je ooit een selfie gemaakt? Ben je ooit in een verjaardagsfilmpje van je vriend in beeld gekomen? Heb je toen van iemand anders gehoord dat je raar klinkt of er gek uitziet? Ik durf te wedden van niet.

Ik zal je zeggen hoe dat komt: omdat dat is wie je bent! De camera registreert dat alleen. Dat gezicht, die stem – dat is wat jouw klanten dagelijks te zien en te horen krijgen. En ze rennen niet gillend weg, toch? Op dat uiterlijk ging je partner van je houden, die stem stelt je kinderen gerust, je lichaamstaal en hoe jij praat overtuigt mensen om met jouw bedrijf in zee gaan. Jij bent uniek jezelf!

Oefenen oefenen oefenen

Hoe zit het dan met die klotsende oksels en het rode hoofd als je voor de camera staat? Ook hier is een oplossing voor: ga thuis oefenen. Pak je telefoon en neem je presentatie zelf op. Kijk het terug en herhaal dit alles een aantal keer. Ik beloof je dat bij de echte opnames je verhaal er een stuk makkelijker uit gaat rollen. En zo niet, dan doen we de opname nog een keer, geen probleem. De camera is je vriend en het geduld is in de prijs inbegrepen. 🙂

Wees dus jezelf vóór de camera. Meer hoef je niet te zijn. Je bent al perfect!

Met beeldige groet,

Jeanette

Jouw Videoproducer @ JustVideo.nl

< Terug naar blog overzicht