Blog

Aannames: Assumption is the mother of all video fuck-ups

Aannames: Assumption is the mother of all video fuck-ups

 

Je leest het overal en elke business coach praat erover: doe geen aannames, want in het echte leven kloppen ze meestal niet. Toch doen we dat omdat we een houvast zoeken, een vertrekpunt, een startlijn. We willen het goed doen, dus we beoordelen de situatie naar eigen ervaringen en gedachten.

Poepzakjes op een hondenstrand

Ik neem onze hond regelmatig mee naar een hondenstrandje. Een gezellige boel daar, zo’n hangplek voor honden en hun baasjes. De tennisballen en poepzakjes vliegen je om de oren en worden vaak gedeeld en geleend.

Een tijdje geleden kregen we van onze vrienden uit Duitsland een doos vol hondenpoepzakjes cadeau. Een voorraad die voldoende is voor een paar hondenlevens. Ik dacht dat ik er de andere baasjes op het hondenstrandje ook blij mee kon maken, dus hing ik de Duitse poepzakjes aan een lantaarnpaal op het strand.

Het ging hartstikke goed en mensen waren blij met de zakjes omdat ze er nu altijd een bij de hand hadden. Zodra de poepzakjes opraakten, kwam ik weer met een nieuwe voorraad aan. Op een dag stond ik vol trots het nieuwe pakket op te hangen toen ik aangesproken werd door een mevrouw: ‘Waarom hangt u die zakjes daar? We hoeven de hondenpoep op dit strand niet op te ruimen!’

Ik wist even niet hoe ik moest reageren: ‘Eeeeh… nee inderdaad. Het is gewoon handig…’ ‘Nou, er is geen opruimplicht hier hoor, anders zou de gemeente daar wel voor zorgen.’ – ging de mevrouw door. Haar hond stond naast haar te wachten met een tennisbal in zijn bek. Ik antwoordde, in mijn Jeanettaans Nederlands 🙂 :

‘Gelukkig ruimen de meeste baasjes de hondenpoep wel op. Ze gooien hier vaak een balletje en het is geen pret als je deze uit een hoopje stront eruit moet halen. En er komen ook hondeneigenaren in een rolstoel langs die later hun wielen schoon moeten maken. Het is gewoon een kwestie van de netheid. ’De mevrouw mompelde: ‘Het is toch niet mijn hond’ en liep weg.

Ze heeft geen gebruik gemaakt van een zakje. En ik heb geen nieuwe vriendin gemaakt. 😉

Weet je echt wat je klant wil of dénk je dat?

Aannames doen we ook vaak als het om onze klanten gaat. We denken dat we ze met het verhaal in onze video raken, terwijl ze vaak totaal iets anders nodig hebben. Waarschijnlijk (dat is een aanname 😉 ) ken je deze uitspraak:

‘Mensen hebben geen boormachine nodig, maar een gat in de muur.’

 

Het doel van je klant is iets leuks op de muur hangen. Een boormachine is maar een gereedschap, een middel om het doel te bereiken. En dat is ook wat een video voor je klanten moet doen: hen helpen om hun doel te bereiken.

Een video is een tool, niet het doel

Als Video Consultant verkoop ik geen video’s. Dat klinkt een beetje raar, dat snap ik. Mijn doel is mijn klanten te helpen om hun verhaal helder en doeltreffend in beeld te krijgen zodat ze voor de juiste mensen zichtbaar worden. En met ‘de juiste mensen’ bedoel ik hun toekomstige klanten die ‘een gat nodig hebben en niet een boormachine zoeken’.

Vraag je dus af wat je klant écht wil hebben: alweer een nieuw ergonomisch matras of een goede nachtrust? Een bepaalde kleur laminaat of een geluiddempende en duurzame vloer die warm aanvoelt? Milkshakes om 8 kilo af te vallen of een strakker lichaam in bikini?

Dat antwoord gaat je videoverhaal vormen en die video zal je ideale klant aanspreken. Want je video zal ze geven wat ze nodig hebben, niet wat jij aanneemt dat ze willen kopen.

Wil je dat gat in de muur van je klant? Dan kan je rustig aannemen dat ik je met boren kan helpen. Bel of mail me voor een oriënterend gesprek.

Jeanette,

Jouw Video Consultant

< Terug naar blog overzicht