Blog

Ondertiteling maken en toevoegen aan je video.

Je video ondertitelen heeft de volgende voordelen:

 • Jouw video krijgt 13-25% meer kijkers op social media.
 • Je bereikt de doven en slechthorenden community (1,5 miljoen mensen in Nederland).
 • Kies voor ondertiteling wanneer het toegevoegde waarde heeft. Op social media zeker, bij een educatieve, motiverende of instructievideo ook. Maar is het noodzakelijk om die mooie bedrijfsfilm met fantastische beelden te verpesten met lettertjes?..

In vele gevallen adviseer ik je toch om het gewoon te doen. Zeker als je wilt dat de video (en jij ) gevonden wordt door mensen die op zoek zijn naar jouw product of dienst.

Hoe kan je ondertiteling zelf maken?

 

Dit zijn mijn 5 beste tips en oplossingen om (zelf) ondertiteling toe te voegen:

 1. Ondertiteling in Youtube aanzetten, controleren en aanpassen waar nodig. YouTube genereert ook een .srt bestand voor je, die je kan downloaden om vervolgens uploaden bijv. in LinkedIn, samen met je video.
 2. Opnemen direct met ondertitels: gebruik Clips voor iPhone. Kies ‘subs’ in de instellingen. Voor Android users heb je de app AutoCap. Hiermee kun je vrij eenvoudig ondertiteling toevoegen aan een bestaande video op je mobiele telefoon, of een nieuwe video mét ondertiteling opnemen.
 3. ‘Inbakken’ ondertiteling tijdens editen, dus letterlijk overschrijven:
 • Alle zinnen in Word-bestand opschrijven,
 • In editing software: een ‘titel’ aanmaken en naar gewenste plaats schuiven (meestal onderaan het beeld),
 • Telkens ‘nieuwe titel op basis van bestaande’ openen,
 • Copy-paste elke regel uit het Word-bestand,
 • Op de tijdlijn op de juiste plekken slepen en inkorten.

Het voordeel is dat je je nooit meer zorgen hoeft te maken over ondertiteling, want deze zit gewoon in je video verwerkt. Nadeel: het is een tijdrovende klusje en je zult dit misschien je editor vragen om dat te doen (als je zelf nog niet erg handig bent met editing software).

4. Ondertiteling laten toevoegen. Er zijn talloze bedrijven online te vinden die dat voor je doen, tegen eenmalig betaling of in een abonnement vorm.

Succes!

Groetjes,

Jeanette

< Terug naar blog overzicht