Blog
Waarom één video niet werkt voor meerdere doelgroepen
Het klinkt als een droom: één video die iedereen overtuigt om voor jouw product te kiezen. Maar hier is het probleem: een video voor iedereen spreekt eigenlijk niemand aan. 😅
Waarom niet? Omdat verschillende mensen – of in jouw geval: verschillende doelgroepen – allemaal iets anders nodig hebben om overtuigd te raken.
Eén product, meerdere doelgroepen
Stel, je hebt een applicatie ontwikkeld waarmee je eenvoudig tijd- en takenregistratie bijhoudt.
In de app kun je opdrachten en taken afvinken of toevoegen, en je kunt de tijd bijhouden van verrichte werkzaamheden. Hij is geschikt voor verschillende branches, zoals uitzendbureaus, onderhouds- en installatiebedrijven, en schoonmaakbedrijven.
Je bedrijf staat dus op drie ‘poten’, want je bedient drie verschillende doelgroepen.
Nu is de vraag: maak je één promotievideo die dit allemaal vertelt? Natuurlijk kan dat. Maar wat zijn de kansen dat jouw video echt aansluit bij iedereen? Waarschijnlijk klein.
Waarom één video niet werkt
Elke doelgroep kijkt namelijk naar jouw product vanuit een ander perspectief. Wat hen aanspreekt, hangt af van hun specifieke behoeften en verwachtingen.
Een uitzendbureau wil vooral weten hoe jouw app hen helpt bij het bijhouden van UZK’s (uitzendkrachten), zodat de salarisadministratie efficiënter verloopt.
Onderhouds- en installatiebedrijven zijn juist geïnteresseerd in hoe ze met jouw app gebruikte onderdelen kunnen bijhouden, zodat ze de voorraad op tijd kunnen aanvullen.
De klanten van een schoonmaakbedrijf hebben weer een heel andere focus. Zij zijn vooral geïnteresseerd in hoe jouw app helpt bij het bewaken van hygiëne, zodat ze de hoogste kwaliteitsnormen kunnen waarborgen.
Alle functies van jouw app zijn belangrijk, maar voor elke doelgroep zijn sommige toepassingen DOORSLAGGEVEND. En die moet je in jouw video’s benadrukken.
Meerdere video’s voor meerdere doelgroepen
Wat is dan de oplossing? Maak niet één algemene video, maar meerdere specifieke video’s – elk afgestemd op een specifieke doelgroep.
👉 In een video voor het uitzendbureau leg je de nadruk op tijdregistratie en hoe dat de administratie stroomlijnt.
👉 Voor installatiebedrijven focus je op het bijhouden van onderdelen en voorraadbeheer.
👉 En voor schoonmaakbedrijven benadruk je hoe jouw app helpt om hygiëne te waarborgen.
Met deze aanpak scoor je niet alleen bij elke doelgroep, maar kun je de video’s ook veel effectiever inzetten.
De voordelen van meerdere video’s
Door je doelgroepgerichte video’s in te zetten, krijg je een aantal grote voordelen:
- Effectievere advertenties: Je weet precies welke video je aan wie moet laten zien. Dit vergroot de kans dat ze converteren.
- Beter vindbaar op YouTube: Specifieke video’s scoren beter in zoekresultaten, omdat ze gericht zijn op de zoekwoorden en behoeften van jouw doelgroep.
- Meer impact: Jouw kijker denkt niet langer: Dit is wel interessant. Maar: Wow, dit heb ik nodig!
En hoe pak je dit aan?
Het ontwikkelen van meerdere, doelgerichte video’s begint met een goede strategie. Je moet weten:
- Welke doelgroepen je bedient.
- Wat voor elke doelgroep doorslaggevend is.
- Hoe je die boodschap krachtig en helder overbrengt.
Dat kan allemaal meestal in een goed voorbereiden videoproductie gerealiseerd worden.
Dat is precies waar het Video Impact Plan bij helpt. Samen ontwikkelen we een strategie, bedenken we de toepassingen en schrijven we de scripts voor video’s die écht werken.
Eén video is een begin. Meerdere video’s maken het verschil.
Als jouw bedrijf meerdere doelgroepen of diensten heeft, dan is het tijd om dat ook in je video’s te laten zien.
Met het Video Impact Plan leg je een stevige basis, zodat je video’s niet alleen mooi zijn, maar ook perfect aansluiten bij de behoeften van jouw klanten.
Benieuwd hoe dat werkt? Ontdek het hier: