Blog
Video op YouTube zetten | uploaden | optimalisatie | video SEO
YouTube is je beste vriend als het gaat om vindbaarheid en zichtbaarheid.
Maar het is ook niet voor niets ‘de begraafplaats voor je video’s’ genoemd als je niet weet wat je doet. Let op, ik leg het je uit.
YouTube is eigendom van Google, ’s werelds op een na grootste zoekmachine. We doen het allemaal: als we iets willen weten of leren, zoeken we op YouTube.
Als je nog geen YouTube-kanaal hebt, maak je er eenvoudig een aan door naar youtube.com te gaan en te klikken op ‘Inloggen’. Je wordt dan begeleid bij alle stappen om je YouTube-kanaal op te zetten.
Heb je al een YouTube-kanaal? Klik dan op het camera-icoontje met een plusje rechtsboven en kies ‘Video uploaden’. Dit brengt je automatisch naar het onderdeel genaamd ‘YouTube Studio’. Selecteer of sleep je videobestand erin en terwijl het naar je kanaal wordt geüpload, kun je optimalisaties uitvoeren.
Maar YouTube kan nog geen afbeeldingen bekijken, dus jij moet het vertellen waar je video over gaat.
Zodat de algoritmen het zware werk voor je kunnen doen.
Ja, dat is het verschil tussen gevonden worden op YouTube of je video begraven. Optimalisatie omvat een aantal onmisbare stappen.
- Titel van je video:
Experimenteer van tevoren met Google en YouTube. Typ in het zoekvenster woorden die je video beschrijven en bekijk de resultaten: wat staat bovenaan? Hoeveel views heeft een video met een vergelijkbare titel? Gebruik de meest passende titel voor je video.
- Omschrijving:
Hier vertel je de zoekmachine waar je video over gaat. Gebruik zoekwoorden in de omschrijving, dit is de video-SEO. Je kunt hier ook je sociale media links toevoegen, een call-to-action of links naar je andere video’s.
- Thumbnail, oftewel videominiatuur:
Dit is het kleine plaatje dat de kijker ziet voordat hij op de ‘Afspelen’-knop drukt. Maak het aantrekkelijk, duidelijk, met de titel en bij voorkeur met een gezicht in beeld, dat zorgt allemaal voor meer views. Maak de thumbnail van tevoren en upload hem in dat vakje. Als je dat niet doet, kiest YouTube een afbeelding voor je uit je video en dat zal niet altijd de leukste of meest relevante foto zijn…
- Afspeellijst:
Als je verschillende soorten videocontent hebt, kun je aparte afspeellijsten maken.
- Wel of niet geschikt voor kinderen, betaalde content of niet – vink de juiste opties aan.
- Tags:
Zeer belangrijk. Dit zijn de relevante zoekwoorden voor je video. Dit zorgt ervoor dat de YouTube-algoritmen jouw video vertonen in de zoekresultaten wanneer iemand deze woorden intypt. Let op dat je alleen relevante woorden gebruikt! Als je bijvoorbeeld de tag ‘vogelhuisje maken’ gebruikt en in je video zien we een kooi voor een struisvogel, dan zal de teleurgestelde kijker direct wegklikken en word je door YouTube hard gestraft omdat je hun zoekresultaten scores naar beneden hebt gebracht.
- Zichtbaarheid en Publiceren:
Na nog een paar opties voor het monetariseren van je content etc. (dit kan je pas inzetten als je veel volgers hebt, dus nu niet belangrijk) kom je bij de optie waar je kunt kiezen of je video openbaar, privé of verborgen is. Je kunt het gelijk openbaar zetten zodat iedereen het ziet, of verborgen houden en de datum instellen wanneer het online en zichtbaar wordt. Deze optie maakt het mogelijk om meer video’s tegelijk te uploaden en te optimaliseren, maar bijvoorbeeld slechts één keer per week te lanceren. Regelmatig nieuwe video’s uploaden is belangrijk als je kijkersaantallen wilt opbouwen, dus het is handig om meerdere video’s tegelijk voor te bereiden.
Nogmaals, de belangrijkste punten:
– Een account aanmaken is als je inschrijven voor een marathon – het is het startpunt. Kijkers en views krijg je door regelmatig nieuwe video’s toe te voegen.
– De titel en thumbnail zijn bedoeld om de kijkers aan te trekken, bereid je dus voor.
– Een goede omschrijving is voer voor algoritmen EN een gids voor je kijker.
– Tags zijn als GPS voor je video – help YouTube om je publiek te vinden. Houd ze wel relevant aan wat je in de video laat zien of vertelt.
Dit is een absolute, onmisbare basis die je bij elke video moet invoeren als je gevonden wilt worden. Kom je er nog niet uit? Geen probleem. Plan een gesprek met mij en ontdek hoe ik het behapbaar maak.