Blog

Zo krijg je beter geluid in een video en meer kijkers.

Zo krijg je beter geluid in een video en meer kijkers.

Iedereen die met zijn telefoon heeft gefilmd loopt vroeger of later tegen hetzelfde probleem aan: geluid! Opeens merk je dat je presentatie niet zo goed te verstaan is en behalve dat wordt je pijnlijk bewust van alle bijgeluidjes die je normaal gesproken niet eens ‘hoort’.

Tja, maar video-vloggen is ‘hot’, goed voor je zichtbaarheid en vooral leuk, dus je gaat vloggen. Wat kan jij dus doen als je geen dure apparatuur hebt en er geen professioneel videoteam achter je staat?

5 tips voor beter geluid in je video vlog.

 

  1. Externe microfoon.

 

Voor de microfoon in je telefoon is elkgeluid even belangrijk. Jouw stem, een vliegtuig, een blaffende hond of geschreeuw op straat: hij pakt alles op. Wil je verstaanbaar zijn voor je kijkers: koop een externe microfoon die bij je mobiel past. Het is geen overbodige luxe, slecht geluid kost je kijkers.

  1. Opname plek.

In het kader van ‘verstaanbaarheid’; zoek een rustige plek. Ga naar een lege kantoorkamer en sluit ramen en deuren om de ongewenste geluiden zo goed mogelijk buiten te houden. Plak een A4-tje op de deur met bijvoorbeeld deze tekst: ‘Stilte aub. Video opnames.’

Maak je de vlog op locatie, bijvoorbeeld op een vakbeurs? Vaak is het de meest rustige plek ergens in de hoek bij… de toiletten. 😉

Opnames buiten? Let vooral op de wind. Ga zo staan of lopen dat je de wind in je rug krijgt. Niet leuk voor je mooie kapsel misschien, maar he, het is een keuze. Vlakbij de struiken of onder de duin waait het meestal minder hard.

  1. Achtergrondmuziek.

Vermijd live achtergrondmuziek (een radio, optredens etc). Facebook en Youtube algoritmen komen er in no-time achter dat je de muziek ‘gebruikt’ waar de auteursrechten op rusten en kan je video op ‘mute’ zetten. Beetje jammer dus.

Behalve dat ben jij zelf minder goed te verstaan. En ‘last-but-not-least’: het editen van je video wordt moeilijker, want als je in je presentatie ‘knipt’, dan knip je ook in die muziek. Achteraf klinkt het niet zo fraai met al die haperingen.

  1. Interview of gesprek opnemen.

Wil je zelf in beeld zijn tijdens het interview? Zet het microfoontje op je kleding vast aan de kant, waar ook je gesprekspartner gaat staan. Zo krijg je optimale sterkte van het geluid van jullie beiden.

Film je andere pratende mensen? Klip je microfoontje vast aan de selfiestick bij je telefoon. Op deze manier heb je hem zo dicht bij de mensen als mogelijk en kan je zich makkelijk naar een andere groep mensen bewegen en hun reacties opnemen.

  1. Kleding en accessoires. Ja, ook dat nog. 🙂

Ga je lopend opnames maken in een gebouw? Loop eerst een rondje en luister… naar je schoenen! Hakken op een houten vloer klinken heel hard, sportschoenen op kunststof vloer kunnen een piependegeluid maken. Film je je hele figuur, ga dan stil staan tijdens je presentatie. Doe je een rondleiding? Trek je schoenen uit. Dat ziet toch niemand als je voeten niet in beeld komen.

Dames opgelet: houd rekening met de kettinkjes, kralen of rinkelende oorbellen als je een microfoon draagt! Je krijgt ze bij elke beweging te horen.

Eigenlijk voor elke tip geldt: maak een proefopname en luister terug. Zo voorkom je veel storende verassingen in je video vlog.

Met geluidsvriendelijke groeten,

Jeanette, Videoproducer @ JustVideo.nl

< Terug naar blog overzicht