Blog

Zelfverzekerd presenteren voor de camera

Zelfverzekerd presenteren voor de camera.

 

Stel je voor: een kroeg op zaterdag avond. Je staat gezellig met wat vrienden te praten en plots schuifelt er een onzeker type op je af, aarzelend, handen in de zakken en zonder je aan te kijken. ‘Oh god – denk je – die wilt me versieren… mooi niet!’. En je vlucht richting de toiletten.  😊

 

Zou je ook zo reageren als die persoon anders overkwam? Vriendelijk kijkend en met een leuke openingstekst? De kans is groot dat je zijn interesse in jou als een compliment had ontvangen en positief reageerde op een vraag om te gaan dansen of een drankje te doen. Puur omdat die persoon zelfverzekerd overkwam.

 

Het is precies hetzelfde voor de camera. Probeer je kijker te ‘versieren’.

 

Zelfverzekerd de camera ‘versieren’

 

Ik hoor het nu al: ‘Ik vind een camera sowieso eng en nu moet ik ook nog zelfverzekerd overkomen!’. Ik snap je, hoor. De een krijgt klotsende oksels van presenteren op een podium, de andere gaat stotteren in het telefoongesprek met een potentiele klant en de derde krijgt een black-out zodra hij in de lens van een camera kijkt.

 

Video maken is altijd spannend, want je wilt jouw beste kant laten zien en je bedrijf goed promoten.  Misschien heb je ‘camera-angst’ (die bestaat niet  😊 . Lees dit artikel maar eens), of heb je nog nooit voor een camera gestaan, maak niet uit. Zelfverzekerd presenteren is belangrijk om iets te verkopen, want niemand koopt van je als je onzeker en niet overtuigend bent.

 

Nee, wacht even, sommige zullen wel van je onzekerheid misbruik maken door een veel lagere prijs te bieden dan je product of dienst waard is…

 

Tips om zelfverzekerd te presenteren voor de camera:

 

  1. Oefenen

Oefen je script een paar keer hardop en voor de spiegel. Zo wen je alvast aan je stem en weet je hoe je in de video overkomt. Bovendien hebben je stembanden ook een warming-up nodig.

 

  1. Houd je doelgroep voor ogen.

Je spreekt je ideale klant aan, niet een apparaat met een zwart gat. Nou, technisch gezien wel, maar denk aan die ene persoon die je wilt overtuigen tot aankoop. Doe je verhaal alsof je met die persoon in één ruimte bent.

 

  1. Praat tegen die ene persoon.

Niet bedrijven of organisaties, maar mensen bekijken immers jouw video’s. Je wilt die ene persoon overtuigen, die op dat moment je video bekijkt. Kijk zoveel mogelijk recht in de lens. Oogcontact wekt namelijk vertrouwen.

 

  1. Houding

Meestal wordt het aanbevolen om te blijven staan in je video (actieve houding). Ik zeg: kies een houding waar jij je – in dat ‘gesprek’ – het meest comfortabel en zeker voelt.

 

Blijf ademen en vergeet niet te knipperen met je ogen. Anders kom je zeer onnatuurlijk  over. Beweeg je handen, dynamische beelden houden de kijker langer vast dan alleen een ‘pratende kop’.

 

  1. Enthousiasme

Zet een kleine glimlach op je gezicht en leg 20% meer enthousiasme in je stem dan in een 1-op-1 presentatie. In een video maakt het een wereld verschil. Behalve dat: als jij zelf niet enthousiast bent over je producten – verwacht dan niet dat je potentiele klant dan wel enthousiast zal worden.

 

  1. Lees niet voor.

Schrijf in bullet points op waarover je gaat praten. Liever de opname een aantal keer stoppen (zodat je het volgende stuk tekst kan herhalen), dan alles voorlezen van een autocue (wat niet alleen in je stem te horen is, maar ook te zien, want je ogen gaan steeds van links naar rechts).

 

Met deze checklist sta je straks zeker meer zelfverzekerd voor de camera. Vind je deze adviezen leuk en waardevol? Deel ze met je vrienden en schrijf je in om mijn blog’s en video’s direct in je mail te ontvangen.

 

Met zelfverzekerde groet  😊  ,

Jeanette

< Terug naar blog overzicht