Blog

Wil je een filmpje laten maken? Of een video?

Een filmpje of een video?

 

Ongetwijfeld ken je die televisiereclame: ‘doe maar een kapseltje, doe maar een autootje, een pakje, een huisje..’. Irritant, hè?

Het woord ‘filmpje’ is gevoeligheidspunt nummer 1 van elke videograaf en iedereen uit het audiovisuele vak. Ik sta vierkant achter mijn collega’s, dus excuses alvast als ik te fel ga klinken.

Een ‘filmpje’ maak je met je ‘telefoontje’ op je ‘familie-uitje’

 

Voor je bedrijf laat je een video maken. Een professionele, goed voorbereide en serieus bedachte video.

Tegen een advocaat zegt niemand ‘Ik moet zo naar het gerechtshof, wil je even een documentje voor me opstellen?’ en een architect gaat ook geen ‘ontwerpje’ maken voor een huis met een zwembad en twee garages. Als je een bouwvakker vraagt om ‘ff een dakkapelletje op zaterdagmiddag te plaatsen’ zal hij waarschijnlijk hardop lachen en een ICT specialist gaat niet in een kwartiertje een ‘laptopje’ opnieuw installeren.

Videografen zijn vakmensen

Videografen, net als andere beroepsprofessionals, irriteren zich mateloos aan verkleinwoorden. Er zit namelijk behoorlijk veel werk in een videoproductie en het woord ‘filmpje’ suggereert dat het een fluitje van de cent is. In het filmen en – vooral – editen van het opgenomen videomateriaal zitten uren en vaak dagen werk in. Specialistisch werk ook. Als je zelf ervaring hebt met videomontage dan zie ik je al hoofdknikken. Jij gebruikt waarschijnlijk niet het woord ‘filmpje’ meer. J

Een dienst aanvragen door de verkleinwoorden te gebruiken toont sowieso niet alleen gebrek aan respect voor een dienstverlener, maar ook aan jezelf. En aan je bedrijf.

In het geval van een videoproductie suggereert het woord ‘filmpje’ dat de opdrachtgever:

  1. Het leuk, maar onbelangrijk vindt.
  2. Niet bereid is om een eerlijke prijs te betalen.
  3. Zijn zakelijke beslissing niet serieus neemt.
  4. Twijfelt of de aangevraagde dienst überhaupt nuttig is.

Professionele beroepstrots

Die kennen we allemaal. We doen wat we gekozen hebben te doen met passie en toewijding. Met alle respect voor onze klanten zetten we ons 200% in voor een opdracht. Herkenbaar?

Van je videograaf zal je nooit horen dat hij het niet leuk vindt als jij ‘filmpje’ zegt. Hij zou misschien zelf ook ‘filmpje’ zeggen om jou een plezier te maken. De klant is koning en als hij kiest zijn Rolls-Royce een ‘skelter’ te noemen dan is dat zijn keuze.

Maar je moet ook niet raar staan te kijken als het enthousiasme van een videomaker van ‘heet’ naar ‘lauw warm’ zakt als hij de vraag ‘Wat zou dat filmpje kosten?’ hoort.

Respect voor het vakmanschap

Ik geef het toe: ik zeg ook weleens ‘filmpje’. In een gesprek met vrienden of oude klanten, over de video’s die we al hebben gecreëerd bijvoorbeeld. Het rolt zo makkelijk van je tong af. Maar in het gesprek over een nieuwe videoproductie, in een video consulttraject of in het overleg met mijn collega cameramensen en editors gebruik ik altijd het woord ‘video’. Uit respect.

Ik respecteer mijn klant omdat hij zijn bedrijf wilt laten groeien en mijn advies aanvraagt over hoe de video’s hem daarmee kunnen helpen. In mijn script voor zijn instructievideo zeg ik nooit ‘we laten zien hoe jouw monteurtje dat vloertje legt’ en over zijn promotiefilm zeg ik nooit ‘de kijker ziet eerste een camerashot van alle leuke zeilbootjes die jij te koop hebt liggen’. Ik heb alle respect voor het bedrijf van mijn klant en zijn harde werk en dat wil ik zo goed mogelijk in een video naar voren laten komen.

Dus, doe mij een pleziertje en probeer het woordje ‘filmpje’ te vermijden. Dan krijg je er – gegarandeerd – een veel betere video voor terug!

Vriendelijke groetjes,

Jeanette

Jouw Video Consultant @ JustVideo.nl

< Terug naar blog overzicht