Blog

Video Ondertitelen – Ja of Nee? En Hoe?

Een gezonde mix van ‘pratende kop’ filmpjes en prachtige beelden werkt het beste in je marketing.

 

Video spreekt meerdere zintuigen tegelijk aan, daar ligt zijn kracht. Dat is de combinatie van bewegend beeld, muziek en het unieke geluid van je stem. Dat totale plaatje telt.

Ondertiteling neemt een groot deel van die beleving weg. We zijn gefocust op lezen en missen daardoor al het prachtige visuele. Dat is jammer. Daarom is het soms beter om een video te maken waarin beelden leidend zijn en het verhaal vertellen.

Maar bij video’s zoals deze, ’talking heads’ ofwel ‘pratende koppen’, ontkom je niet aan ondertiteling. Mensen kijken je video op allerlei momenten en soms kunnen ze het geluid niet aanzetten, bijvoorbeeld in de trein, in de wachtkamer of stiekem op het werk. Ondertitelen is dus noodzakelijk.

Bovendien, laten we eerlijk zijn, de meesten van ons zijn geen professionele presentatoren. We praten te snel, onduidelijk of met een accentje. Maar we willen wel dat de kijker ons kan verstaan. Dus, ondertitelen maar.

Commercieel gezien is het dus gunstig om je video’s te ondertitelen. Zo bereik je meer mensen. Houd wel in je achterhoofd waarom je video’s maakt. Om iets te laten zien, toch? En een beeld zegt meer dan 1000 woorden.

Hoe voeg je ondertiteling toe aan je video?

Er zijn meerdere methodes, afhankelijk van wat je met de video wilt doen.

– Gaat de video alleen op YouTube staan? Laat dan YouTube de ondertiteling verzorgen. Controleer wel zelf of het goed is gedaan en verbeter het indien nodig. Dat doe je in ‘YT Studio’, een optie in je YT kanaal.

– Plan je de video op meerdere plekken te delen? Voeg dan de ondertiteling al tijdens het editen toe. Zo is je video kant-en-klaar voor alle platforms, zonder extra handelingen, want ondertiteling zit al ingebakken in je video.

– Wil je de video vooral op social media gebruiken? Gebruik handige apps zoals CapCut of HappyScribe om automatisch ondertiteling toe te voegen. Probeer ze gratis en ontdek welke het beste bij je past.

CapCut: https://www.capcut.com/nl-nl/

HappyScribe: https://www.happyscribe.com

GoodTape https://goodtape.io (handig voor lange audio die je in tekst of script wilt omzetten)

Samenvattend: laat vooral het beeld spreken, maar ondertitel je weg naar een groter publiek.

Heb je nog vragen over de beste videomix voor jouw bedrijf? Plan dan snel een kort gesprek met mij in, dan komen we er samen uit!

Gratis 30m advies

< Terug naar blog overzicht