Blog

Rechtenvrije muziek in je video gebruiken

Rechtenvrije muziek in je video gebruiken

 

Een kennis stuurt me een Messenger bericht:

‘We hebben een korte video gemaakt van onze openingsdag en op YouTube gezet, maar het geluid is weg! Kan je ons helpen?’

 

Bij 1 op de 100 gevallen is het een technisch foutje, bijvoorbeeld dat tijdens het exporteren of uploaden van een video de audio is weggevallen. Echter in 99% van de gevallen ligt het aan het gebruik van muziek zonder licentie.

 

Iedereen die muziek gebruikt, laat horen (ook de radio op het werk), verwerkt of kopieert dient hiervoor een auteursrechtenlicentie aan te vragen bij BUMA/STEMRA, de belangenbehartiger van auteurs, labels, platenmaatschappijen en muziekuitgevers.

 

Mijn kennis had geluk dat zijn video door YouTube alleen op ‘mute’ was gezet. Had de rechthebbende een copyrightclaim ingediend, dan zou dat kunnen leiden tot forse boetes en rechtszaken. Na herhaalde gegronde claims verwijdert YouTube je account permanent. Allemaal zaken die je liever niet wilt hebben…

 

Muziek is altijd(*) auteursrechtelijk beschermd

(*) uitzondering: als de auteur 70 jaar dood is, mag je zijn muziek vrij gebruiken.

 

Zonder toestemming van de auteursgerechtigde mag je de muziek niet openbaar maken of verveelvoudigen. Dus ook niet in je video. YouTube is zeer streng wat de BUMA/STEMRA licenties betreft. Een licentie aanvragen kost veel tijd en geld. Zelfs een achtergrondmuziekje op je website valt onder deze rechten (€230,- excl. BTW per licentie per jaar).

 

Gelukkig zijn er wel andere mogelijkheden om je video ‘op te leuken’ met muziek!

 

Rechtenvrije muziek vinden en gebruiken

 

YouTube Audiobibliotheek

 

YouTube heeft een eigen Audiobibliotheek opgezet waar je veel muziekgenres kan vinden. De muzieknummers in de Audiobibliotheek kun je allemaal veilig in je video gebruiken. Het aanbod wordt regelmatig ververst. Soms is er een vereiste om een link in je video te vermelden, let daar dus wel op.

 

Royalty free music

 

‘Royalty free music’ is muziek die geproduceerd is voor en uitgegeven wordt door diverse websites / online muziekbibliotheken. Je kan lid worden van de website / muziekbibliotheek en koopt een gebruikslicentie per gekozen nummer.

 

Het aanbod is enorm en het kost veel tijd (en dus geld) om een keuze te maken, maar op deze manier heb je snel toegang tot een grote collectie muziek tegen zeer betaalbare licentieprijzen. Voorbeeld: Audiojungle, waar je tracks voor $9-$19 kan aanschaffen.

 

Creative Commons

Een ander alternatief is muziek onder een Creative Commons licentie gebruiken. Bij zulke licenties behoudt de maker van een stukje muziek alle rechten, maar geeft hij je toestemming om zijn werk onder bepaalde voorwaarden kosteloos te gebruiken. Je bent vaak verplicht de originele bron te noemen in de omschrijving van je video en soms mag je het niet gebruiken voor commerciële doeleinden.Je kunt direct op YouTube zoeken naar ‘creative commons’ of door een zoekterm in te typen, bijvoorbeeld ‘Michael Jackson, creative commons’. Vergeet niet een vinkje te zetten bij ‘commercieel gebruik’ (zie afbeelding) als je de video gebruikt voor een promotiefilm van je bedrijf.

Evenement filmen: muziek op achtergrond is niet rechtenvrij

 

Ook een waargebeurd verhaal: het kind van een collega deed mee aan een Mini Playback Show. De trotse vader had het optreden gefilmd en op YouTube gezet om het vervolgens met opa, oma en alle tantes en ooms te delen. Je voelt het al aankomen, hè? De algoritmen van YouTube hebben de muziek herkent en het filmpje op ‘mute’ gezet.

 

Wees dus voorzichtig als je opnames van een event laat maken waar de achtergrondmuziek te horen is. Organisatoren hebben waarschijnlijk een BUMA/STEMRA licentie om dit af te spelen, maar jij zou ook een licentie moeten hebben om dit te mogen verveelvoudigen (via je video verspreiden dus)…

 

Een promotievideo voor je bedrijf is extra leuk met een lekker deuntje eronder. Denk wel tijdig na over welke muziek je het liefste erin wilt hebben. Ga zelf op zoek en overleg je ideeën met je producer (met mij bijvoorbeeld 🙂 ) om verrassingen te voorkomen.

< Terug naar blog overzicht