Blog

Promotievideo voor een korte en lange termijn bedrijfsgroei.

Promotievideo voor een korte en lange termijn bedrijfsgroei.

Als Video consultant adviseer ik mijn klanten om promotievideo’s in hun marketing te gebruiken. Onder het motto: ‘Als ze jou niet kennen – dan kopen ze niet’. Graag wil ik hier dieper op in gaan. Er zit namelijk verschil in promotievideo’s voor korte of lange termijn bedrijfsgroei.

 

Video stimuleert je bedrijfsgroei.

 

Recent zijn er interessante onderzoeken gedaan rondom marketing strategieën die voor bedrijfsgroei zorgen (voor geïnteresseerden: de links staan onderaan bij dit artikel). Ik ga er een paar van toelichten en vertalen naar videomarketing.

 

Om het bestaansrecht van een bedrijf te garanderen zijn er klanten nodig. Verkoop dus. Op korte termijn, maar ook in de toekomst. Mee eens?

 

Een video kun je zien als een verkoper die nooit slaapt en zich nooit ziek meldt. ☺️ Net zo goed als verkopers een verschillende aanpak en vaardigheden hebben – heb je ook verschillende video’s nodig om te zorgen dat klanten nu, maar ook in de toekomst bij je komen.

 

Korte-termijn bedrijfsgroei strategie met promotievideo.

 

Een promotievideo voor korte termijn bedrijfsgroei pakt de vraag op, maar creëert geen toekomstige vraag. Goede voorbeelden zijn: salesvideo’s, productvideo’s, explanation video’s e.d.. Het vervult de behoefte aan de oplossing (een product of dienst) voor een bestaand probleem.

 

Denk aan innovatieve producten. Innovatie is het antwoord op de actuele behoefte van de markt en dient direct en z.s.m. verkocht te worden. Potentiële klanten zullen bewust moeten worden gemaakt van het feit dat er een oplossing binnen handbereik is voor hun problemen.

 

Dat zal snel moeten gebeuren, anders wordt je merk ingehaald door concurrentie (denk aan de eerste ‘personal computers’ of bijvoorbeeld koffie pads). In dit geval, wie sneller de klant bewust maakt van een innovatie en hem de reden geeft om te kopen, boekt een beter korte termijn resultaat.

 

Promotievideo’s voor een korte termijn groei zijn nodig om verkoopdoelen te bereiken. Ze zijn gericht op de rationeel denkende klant die de aankoop beslissing al heeft gemaakt en nu bewust op zoek is naar de passende oplossing.

 

De focus ligt op: verkoopvolume, klanten bewust maken van de oplossing die het product biedt en ze de reden geven om te kopen. Zo bouw je de video dus ook op: met een triggerend begin, overtuigende inhoud die de koop-bezwaren vernietigd en een pakkende call-to-action op het eind.

 

Van Promotie naar Emotie: klanten met je merk verbinden voor de lange termijn groei.

 

Op een bepaald moment is jouw innovatie, nieuwe dienst of product ‘old news’. Daarom is het verstandig om tegelijk te investeren in de ‘branding’: een onvergetelijk of onmisbaar merk opbouwen om ‘top-of-mind’ te blijven bij je klanten en tegelijk zichtbaar zijn voor je toekomstige klanten. Vooral toekomstige klanten worden vaak overgeslagen als een doelgroep, terwijl ze cruciaal kunnen zijn voor het voortbestaan van jouw bedrijf en voor de groei.

 

Autodealers, meubelspeciaalzaken, architecten bureaus, aannemers, makelaars e.d. concentreren zich vaak op ‘ondernemers, 2-verdieners, gezinnen met kinderen’, op de mensen die NU een klant kunnen zijn. Maar die 16-jarige jongen is nu al aan het sparen voor zijn eerste auto en die kleine ZZP’er is over 3 jaar klaar voor een eigen pand met magazijn.

 

Wil je de klanten ook in de toekomst hebben, dan zul je promotievideo’s nodig hebben die jouw bedrijf  de ‘nummer-1-keuze’ maken.

 

Video’s die associatie opbouwen: dorst? CocaCola; honger of kinderfeestje? MacDonalds. Ze runnen reclames en maken promotiefilmpjes. Niet voor bestaande klanten, maar om een sterk merk op te bouwen, zodat ze ook in de toekomst op een stabiele toestroom van nieuwe klanten kunnen rekenen.

 

Dus als je op de lange termijn wilt groeien, dan zijn een andere soort promotievideo’s nodig. De eigenschappen van de promotievideo voor lange termijn groei zijn: marktprijs, roem en bekendheid, emotie gericht en gericht op een bredere doelgroep.

 

Het doel is: opvallen, een merk opbouwen. Denken aan een emotionele relatie met de huidige en toekomstige klanten. Binding aan het merk. Zulke promotievideo’s zijn dan niet zozeer productgericht, maar laten zien waar het bedrijf voor staat, de waarden, bedrijfscultuur en de mensen erachter.

 

Wat goed werkt op lange termijn is herkenbaarheid creëren: door consistent een bepaalde mascotte of ‘het gezicht van het merk’ in alle video’s te gebruiken, één en dezelfde kreet op het eind (‘even Apeldoorn bellen’, ‘hoe ik het doe? ABN’, ‘Tefal, je denkt ook aan alles’).

 

Stelregel: balans is de sleutel tot groei.

 

De ideale groeistrategie voor een ambitieus bedrijf zal dus een mix van beide soorten promotievideo’s moeten zijn:

 

Een rationele boodschap, gericht op een specifieke, bestaande doelgroep, om de verkoop op korte termijn te activeren

 

EN

 

Een emotionele boodschap, gericht op een breder publiek, om de markt op langere termijn aan het merk te binden.

 

 

Heb ik je stof tot nadenken gegeven? Mooi! Wil je de groei van jouw bedrijf stimuleren met video? Ik help je graag op korte en lange termijn. ☺️

 

Jeanette

Je Video consultant @ JustVideo.nl

 

.

.

 

Onderzoek van Google samen met CEB’s Marketing Leadership Council over de rol van rationele en emotionele koop beslissingen in B2B market: https://www.thinkwithgoogle.com/marketing-resources/promotion-emotion-b2b/

 

Online webinar: https://www.linkedin.com/video/live/urn:li:ugcPost:6599701715849744385/

Je las een blog van Just Video

 

Ben je aan het nadenken over een bedrijfsvideo? Dit kunnen we voor je doen:

 

Concept & Strategie – van het idee tot een plan

Videoproductie – professioneel filmen en editen

Video-abonnement  – als je regelmatig een video nodig hebt

 

Wil je ons werk bekijken?

Check on Portfolio en lees wat onze klanten zeggen.

 

Dit soort blogs  automatisch ontvangen?

Meld je dan hier aan en ontvang direct een bonus: gratis e-book over hoe vermijd je 17 grootste valkuilen bij het maken van de bedrijfsvideo.JTNDc2NyaXB0JTIwdHlwZSUzRCUyMnRleHQlMkZqYXZhc2NyaXB0JTIyJTIwc3JjJTNEJTIyaHR0cHMlM0ElMkYlMkZhcHAuZ2V0cmVzcG9uc2UuY29tJTJGdmlld193ZWJmb3JtX3YyLmpzJTNGdSUzRFNBYkZHJTI2d2ViZm9ybXNfaWQlM0RTSUpMNCUyMiUyMGRhdGEtd2ViZm9ybS1pZCUzRCUyMlNJSkw0JTIyJTNFJTNDJTJGc2NyaXB0JTNF

< Terug naar blog overzicht