Blog

Kijkersloyaliteit vs. Kijktijd – Hoe kom je hoger in Youtube?

Korte video op YouTube garandeert niet altijd mooie kijkcijfers

Twee zeer belangrijke YouTube-factoren die je in de gaten moet houden, zijn kijkersloyaliteit en kijktijd. Ze kunnen verwarrend zijn, maar ik leg ze je uit met een voorbeeld.

Je YouTube-kijkstatistieken vind je in de Analytics rechts onderaan elke video op je kanaal. Hoe hoger de resultaten van beide statistieken, hoe hoger de positie van je video in YouTube zal zijn. Natuurlijk. Maar wat is het verschil en waar heb je invloed op?

Kijktijd (gemiddelde weergaveduur) is hoeveel tijd (minuten:seconden) je kijkers letterlijk naar je video’s hebben gekeken.

Kijkersloyaliteit (gemiddeld percentage bekeken) laat zien hoeveel procent van je video is bekeken voordat er op iets anders is geklikt.

Beide statistieken zijn belangrijk voor een betere positie op YouTube.

Je zou denken: “Hoe korter de video, hoe beter. Want dan is de kans groter dat ze mijn hele filmpje uitkijken en dan krijg ik 100% kijkersloyaliteit!”

Dit is een logisch doel van elke video-creator. We hebben hart en ziel in die video gestoken en willen dat mensen tot het einde kijken: voor het effect van onze beelden, voor de call-to-action…

YouTube wilt dat je lang op de platform blijft

Echter, het doel van YouTube is mensen zo lang mogelijk op het platform te houden. Daarom weegt kijktijd zwaarder dan kijkersloyaliteit.

Voorbeeld:

Video A is 10 minuten lang. Mensen kijken gemiddeld 5 minuten. De kijkersloyaliteit is dan 50%.

Video B is 1 minuut lang. Mensen kijken de hele video. De kijkersloyaliteit is dus 100%.

Resultaat:

Video A van 10 minuten komt hoger in YouTube omdat de kijkers gemiddeld 5 keer langer op YouTube zijn gebleven dan bij video B.

Ja, ik moest hier ook even langer over nadenken om deze logica te accepteren, maar ik hoop dat jij het nu ook begrijpt. Wees dus niet bang voor wat langere video’s op YouTube, je zichtbaarheid zal je dankbaar zijn.

Ben je van plan om YouTube-video’s voor je bedrijf te laten maken en zoek je iemand die je door het hele proces kan begeleiden? Kom met mij in gesprek. Dan kan ik je laten zien hoe ik je kan helpen.

Vul een formulier in en plan je advies gesprek

< Terug naar blog overzicht