Blog

Hoe maak je een bedrijfsfilm die echt voor je werkt?

Hoe maak je een bedrijfsfilm die écht voor je ‘werkt’.

 

Ik ben het er 200% overtuigd dat de video’s voor je bedrijf moet gebruiken. Maar maak dan wel een bedrijfsfilm die écht toegevoegde waarde heeft en niet omdat ‘het moet’.

 

Het klinkt misschien vreemd uit de mond van een Videoproducer die haar klanten juist over het belang van een zakelijke video adviseert. Echter mijn rol is een video voor de ondernemer te ontwikkelen die voor zijn bedrijf ‘werkt’.

Een logo-parade is niet sexy

 

Een klassieke bedrijfsfilm lijkt al snel op een stickervel met logo’s. Het begint met een logo in beeld, daarna komt de parkeerplaats in beeld (met logo’s op de auto’s), de vlaggen en de receptiebalie (uiteraard met het logo erop). Vervolgens krijg je een rondleiding door het bedrijf, komt de directeur aan het woord, wordt de missie en visie uitgelegd en – je raadt het al – een logo en contactgegevens aan het einde van de video.

 

Zulke bedrijfsfilms werken best voor een stichting, vereniging of een maatschappelijke organisatie. Daar is de ‘merkbekendheid’ (logo, missie en visie) juist belangrijk om uit te dragen. Maar wees eens eerlijk: hoe spannend is dat voor een bedrijf dat het van de klanten moet hebben?

 

Hoeveel klanten levert een bedrijfsfilm op?

 

Zaken doen betekent meestal dat je jouw producten of diensten moet verkopen. Je kan al gauw €10.000 uitgeven voor een bedrijfsfilmpje met drone-beelden, gave animaties en effecten. Maar wat heb je er aan? Hoeveel nieuwe klanten krijg je omdat je bedrijfspand groot is, je winkel schoon en je magazijn slim ingericht?

 

Denk even na: wat wilt je klant? Hij zoekt een stratenmaker voor samenwerking, een vloer voor zijn huis, zonnepanelen op zijn dak of een klusjesman. Echter…

 

We kopen geen producten of diensten, we kopen emoties

 

We kopen producten of diensten omdat we een bepaald gevoel willen ervaren. Een nieuwe oprit betekent een bepaalde status, een mooie vloer draagt bij aan een fijn gevoel van ‘thuis zijn’, je financiën krijgen rust met de zonnepanelen en doordat klusjesman een professioneel is, heb jij geen ruzie meer met je vrouw omdat je steeds dat plankje niet had omgehangen…Voorbeeld: een product promotievideo van een apparaat dat een vers bakje soep bereid zonder te knoeien.Voorbeeld: een beleving van ‘achter de schermen van een videoproductie’; een video maken bij de klant en hoe dat in elkaar zit.We kopen dus ‘waarom’ en niet ‘wat’. Een zakelijke video die verlangen wekt en beleving biedt, zal je zeker meer klanten brengen dan het klassieke ‘showmodel’ van een bedrijfsfilm. Mensen onthouden het gevoel en een bepaalde emotie. En dat is precies wat een goede zakelijke video zal moeten uitdragen.

 

Wat mij betreft mag je ‘out of the box’ gaan, je kijker uitdagen of een beetje shockeren. Als jouw video maar opvalt bij je doelgroep, dan zit je goed. Ben je het met me eens, maar heb je zelf geen tijd of zoek je verfrissende ideeën voor een video die je duidelijke resultaten brengt? Bel me, dan kijk ik welke soort video bij jouw bedrijf past.

Jeanette

< Terug naar blog overzicht