Blog
Video seo – maak je video vindbaar.
Video SEO – maak je video vindbaar.
Je hebt één of meerdere video’s online staan. Gefeliciteerd! Waarschijnlijk heb je ook de links naar je video’s op je website staan en heb je ze gedeeld op social media. Heel leuk, die likes en hartjes van je familie en vrienden, toch? Maar waar blijven je klanten?
Een video op YouTube ‘parkeren’ is niet voldoende.
Elke minuut worden er 300 uren aan nieuwe filmpjes op YouTube geüpload. Dat betekent dat er elke 60 seconden zoveel video content bij komt dat je 12 dagen en nachten nodig zou hebben om het allemaal te bekijken.
Je video zit er ook ergens tussenin. Zie je het probleem? Je moet opvallen, anders vinden je klanten het nooit. Je hebt een video SEO nodig.
Video SEO – wat houdt het in?
Mensen gebruiken het internet om iets te vinden. Ze tikken bepaalde woordcombinaties in het zoekvenster en bekijken de resultaten. Google en YouTube zijn de zoekmachines met een missie; de beste antwoorden geven op de gestelde vraag. De algoritmen scannen alle gepubliceerde content en geven de beste matches per zoekopdracht aan.
Er is een probleem; Google en YouTube kunnen geen plaatjes zien, geen video’s ‘kijken’. Jij moet ze vertellen wat er in je video staat. Je video moet geoptimaliseerd worden.
Optimalisatie stappen.
Dit zijn de basis video SEO stappen die je zelf makkelijk kunt toepassen:
-
Zoekwoorden
Doe eerst een onderzoek; welke woorden gebruiken je (potentiële) klanten als ze naar jouw product of dienst zoeken? Wat tikken ze letterlijk in die zoekbalk?
Deze woorden gebruik je om je video te maken. Het is belangrijk dat je video relevant is aan de woorden die je klanten gebruiken. Anders klikken ze heel snel weg en dat helpt niet om hoog in Google te komen met je video. Dus als je bijvoorbeeld koffieapparaten verkoopt, dan kijk je welke specifieke vragen toekomstige gebruikers hebben. En daarover maak je je video’s.
Tip: Het kan geen kwaad om verder te kijken dan zoekwoordenplanner van Google. Haal je inspiratie ook bij:
-
Video titel.
Op basis van de zoekwoorden bedenk je een titel voor je video. Deze moet duidelijk vertellen wat de kijker van je video kan verwachten. Google ‘leest’ je titel en biedt je video aan in de zoekresultaten van mensen die deze woordcombinaties hebben gebruikt.
Wees eerlijk in je titel. Zeg niet ‘voordelig espresso maken’ als je een dikke barista machine verkoopt. Mensen klikken dan snel weg en voor Google is dát het signaal dat jouw video geen goede match is met deze zoekopdracht. Dus het wordt nooit meer vertoond.
Tip: Pas ook de titel van je video-bestand aan, nog voor je het uploadt. Dus geen ‘sequence1v.1.2-83178.mp4’ maar ‘Hoe gebruik je een espresso machine. Tips om goede koffie te zetten’.
-
Video omschrijving.
Zoekwoorden gebruik je ook in de omschrijving van je video, het liefst bovenaan. Dat is een stukje die door Google getoond wordt direct onder de link naar je video. Behalve zoekwoorden, bevat de omschrijving ook de link naar je website, naar andere video’s of naar je acties en weggevers.
Optimale lengte van de omschrijving is 200-400 woorden. Google ‘leest’ het en de algoritmen zijn inmiddels slim genoeg om te onderscheiden of het een origineel, uniek stuk tekst is, of een lijstje met zoektermen. Een heleboel losse woorden helpen niet, in tegendeel, Google zal het kunnen bestempelen als ‘spam’ en je bestraffen door je video content nooit aan de zoekopdrachten te koppelen.
Tip: Plaats op het eind de YouTube-link van de video die je aan het optimaliseren bent, dat helpt om traffic bij jouw kanaal te houden.
-
Tag’s.
10-15 per video zijn optimaal. Alweer; je zet in tag’s de zoekwoorden, maar ook zoekwoordencombinaties (‘koffieapparaat’, ‘koffiezetapparaat’, ‘koffie zetten’, ‘espressomachine’ etc., je snapt het). Zet ook de naam van je bedrijf en de link naar je YouTube kanaal in tag’s.
Tip: Een tag met een link naar een vergelijkbare video van een concurrent is een leuk trucje om met jouw video in de ‘vergelijkbare video’s’ naast de zijne te komen.
5. Thumbnails.
Na het uploaden van je video kiest YouTube zelf 3 plaatjes uit je film. Jij mag aanvinken welk plaatje in de zoekresultaten komt. Dit plaatje wordt dan een visitekaartje van je video. Het is echter vaak niet representatief voor de inhoud van je film. Een plaatje van een hand met een lepeltje draagt weinig bij aan je instructievideo over het gebruik van een espresso apparaat.
Het is aan te raden om een eigen, custom thumbnail te gebruiken. Een gezicht of een productfoto scoren het best en trekken de meeste aandacht. Daarnaast kun je ook een titel zetten zodat de kijker direct weet waarover de video gaat. Gebruik je dezelfde lay-out voor alle video’s uit een serie, dan vallen ze veel beter op in de zoekresultaten.
Tip: Als je geen grafisch ontwerper bent, dan kun je heel makkelijk je thumbnails zelf maken in bijvoorbeeld https://www.canva.com.
Dat is de basis, van onmisbare stappen om je video vindbaar te maken. Maar optimalisatie en video SEO is een groot onderwerp, niet alles kan behandeld worden in één blog. Neem contact met me op als je wilt weten hoe Just Video je verder kan helpen.